Apple сведе глава пред руските закони

През 2019 г. Русия прие закон, който задължава производителите на потребителска електроника да предлагат продуктите си с инсталирани приложения, разработени от руски фирми и предварително одобрени от правителството.

Този закон влиза в сила от първи април и през последните седмици наболелият въпрос бе дали Apple ще склони да направи подобен компромис със своите телефони и компютри.

Тази седмица руският вестник "Ведомости" разкри, че американската компания е потвърдила съгласието си с новите си правила, въпреки че първоначално отказа да се съобрази с тях.

Това е първият път, в който ще Apple предлага на потребителите си възможност за инсталация на софтуер от трети компании при първоначалното стартиране на устройствата.

Решението е особено изненадващо, имайки предвид строгия контрол, който Apple се стараеше да пази над софтуера в устройствата си и личните данни на потребителите си.

Под новите правила всеки нов потребител на Apple на територията на Русия ще избира от предварително одобрен от правителството списък от приложения, който ще се появява още в процеса на първоначалните настройки на съответното устройство.

Към момента този списък все още не е финализиран и публикуван официално и най-вероятно ще бъде променян периодично.

Припомняме, че това не е първият път, в който Apple прави реверанс към Русия.

Преди две години компанията отнесе сериозни критики, след като Крим бе представен като част от Русия в Apple Maps, като и тогава имаше сведения, че действията на Apple са подбудени от натиск от страна на Русия.

Източник: lifestyle.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини