НАСА изпита успешно двигателите на новата си ракета

Американското космическо управление НАСА извърши успешно статичен тест на двигателите на новата си гигантска ракета, наречена космическа изстрелваща система, която един ден трябва да отведе астронавти на Луната, предадоха световните агенции.

Четирите двигателя RS-25 на основната степен на ракетата, всеки един с размер на автомобил, бяха запалени леко в продължение на осем минути, както беше набелязано, за да симулират фаза на изстрелване. Тестът беше извършен в изпитателния център Стенис в щата Мисисипи. За целта му резервоарите бяха напълнени с около 2,6 милиона литра гориво. Това е втори подобен тест за ракетата. При първия в края на януари двигателите спряха преждевременно само след малко повече от минута работа.

Проектът за ракетата вече закъснява с няколко години. Тя трябва да отведе в космоса кораба Орион в рамките на програмата за завръщане на американци на Луната. Тестът днес беше последният от серия изпитания, целящи да се провери основната степен на ракетата. Тази степен е почти 65 метра висока и е съставена от двигатели, резервоари и компютри, които са мозъкът на ракетата. Сега ракетата ще бъде откарана в космическия център Кенеди във щата Флорида.

Първи полет е предвиден по-късно през тази година. Той ще бъде с капсулата Орион, но без астронавт. Втори полет ще има през 2023 г. с астронавти, които ще обиколят Луната, но няма да кацат. Трети полет ще прати двама астронавти на лунната повърхност, сред които и жена, на теория през 2024 г.

Частната компания Спейс екс също разработва ракета носител Старшип, която да стигне до Луната и дори до Марс. Но последните тестове на тази ракета приключиха със зрелищни взривове. Нов изпитателен полет на прототипа може да има в идните дни.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини