"Събрано" от Радой Ралин излиза за 100-годишнината от рождението на писателя

"Събрано" от Радой Ралин излиза по повод сто години от рождението на писателя, съобщават издателите от "Милениум".

Радой Ралин (1922-2004) е псевдоним на Димитър Стоянов, един от най-колоритните български личности - поет, писател, сатирик, епиграмист, драматург и дисидент. С всяка от творбите си и с примера на собственото си страдалческо битие той докрай защитава принципите на свободата и вечните човешки ценности, като не се бои да осветлява и критикува разнообразните обществени недъзи, посочват издателите.

По думите им настоящото издание представлява съдържателна разходка по пътя на неговото забележително творчество - от нежните му стихове, през прозаичните му остроумия до драматургичните му произведения. 

Радой беше и си остана извън рамките на обичайното, един необикновен човек, не по мярка и надскочил времето, в което живяхме, стърчеше с няколко глави над духовното примиренчество, казва  Рада Александрова,  писателка, поетеса и драматург.

Според критика Светлозар Игов нашата история, социология, национална психология, нашата литература едва ли скоро ще кажат толкова истини по своите предмети, колкото е казал Радой в своето творчество.

"Той беше призван да създава. Да създава стихове, които потушават страховете ни, и да отстоява не идеологии, а идеи", смята Вихрен Чернокожев - литературен историк и критик.

От творбите на Радой Ралин можем да научим най-важните уроци за случващото се с България и със света от април 1922 година до днес, допълва Георги Цанков, литературен критик и преводач. 

Един Радой - така ще се казва мярката за честност и неподкупност във всяко време на корупция, на мошеничество, на лъжа и лицемерие, според поета Недялко Йорданов.

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини