4000 души от цял свят на фестивал край Полковник Серафимово

Изображение 1 от 4

    Над 4000 души от цял свят се събраха на десетото юбилейно издание на фестивала Meadows In The Mountains, който започна снощи на ливадите над смолянското село Полковник Серафимово с каба гайди и родопско хора. На 850 метра надморска височина се чува реч на поне 10 езика на дошлите на феста.

    На откриването чужденци и нашенци завъртяха кръшни хора, с песните и свирнята на фолклорната група към читалището в Полковник Серафимово. Организаторите на събитието са англичани, които живеят от години в селото. Фестивалът продължава до 5 юни включително, като програмата е изпълнена с музикални изпълнения на живот от групи и индивидуални изпълнители на сцени на ливадите. Купонът събира хора от десетки нации, които с музика и танци се забавляват пред сцените през цялата нощ до ранни зори. За четирите дни на фестивала чужденците си купуват пакети с билет и престой от организаторите. Фестът е с огромна популярност в Европа, в челото е на класациите на фестивалите по света на титулувани издания.

    Фестивалът е колоритен, тъй като облечени и гримирани като за карнавал, чужденците танцуват денонощно на поляните около сцени, на които се редуват десетки изпълнители. Те свирят и пеят на живо до 2 часа през нощта, а след това тече дискотека с диджеи и електронна музика до сутринта. Музикалната палитра включва рок, фюжън, джаз, ударен клубен саунд, техно и хаус. За всеки концерт или събитие билетите се запазват по интернет.

    Нестандартното за нашите ширини английско парти, е съпътствано с уъркшопове, атрактивни артинсталации и различни забави и стана модно в света, привличайки все повече чужденци в Родопите. Фестивалът се провежда на ливади в местността Крушата, където са 35-те декара имот на Дънкан и Канди Сас. Феновете са на възраст основно между 20 и 30 години.

    „Привлича ги България като магична държава с красива природа и добра енергия“, казват семейство Сас. Бенджамин и брат му са организатори на феста. Родителите им са едни от първите чужденци, заселили се в Серафимово.

    „Около 3500 души са пристигнали с билети за фестивала от чужбина. Има хора от всички раси и континенти. Още около 500 – 600 души допълнително пристигнаха. Основната част са настанени на палатки на ливадите, но и всички къщи в селото, които предлагат нощувки, са пълни, около 600 души спят в селото“, каза кметът на Полковник Серафимово Христо Мусорлиев.

    Хората в селото са доволни, тъй като си докарват някой лев от нощувки и обгрижване на гостите. Заради пандемията две години фестивала не се проведе, но сега интереса е много голям, казват от Полковник Серафимово.
     

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини