Министърът на туризма Илин Димитров участва в откриването на сезона в Пампорово

Изображение 1 от 2

    С 5 отворени писти за туристите стартира официално ски сезонът в Пампорово днес. В понеделник се очаква да се отворят за скиорите още две писти, каза изпълнителният директор на „Пампорово“ АД Мариян Беляков. В курорта откриха ски сезона при нула градуса, но въпреки високите температури и рехавия засега сняг очакват силен сезон.

    „Нещо, което беше немислимо само преди пет-шест дни, а в момента е факт, отворени са пет писти за скиорите. Прогнозите са за ниски температури след около 10 дни и естествен сняг след около две седмици. Очакваме силен сезон. Резервациите са повече от времето преди пандемията, с ръст около 30% към момента“, каза Беляков.

    Лифт картите в курорта са на промоционална цена до 28-ми декември включително от 75 лв. От 29-ти вече ще са на редовната цена за сезона от 85 лв. Пакетите за почивка варират между  90 и 250 лв. на човек, според това какво иска да му бъде включен всеки и мястото за настаняване.

    Пред медиите Беляков коментира, че е изключително трудно да се компенсира инфлацията в бранша. „То е и невъзможно да се компенсира. Няма как да компенсираме между 100 и 150% завишени разходи погледнато глобално. Повишението на цените е между 15 и 20 %, а в лифт картата няма и толкова“, коментира Беляков.

    Министърът на туризма Илин Димитров заяви, че държавата е изпълнила всичко, което е обещала на бранша. „Това са 9% ДДС за всички и таван на цената на тока. В момента се дискутира и таван на цената на газта, което би помогнало да се укроти инфлацията“, каза Димитров. Той заяви, че благодарение на активната реклама на държавата има ръст в резервациите на туристите в зимните ни курорти този ски сезон и поздрави Пампорово, че е дало възможност на туристите с усилен труд да има работещи писти в курорта.

    „Туризмът е основен бизнес за хората в областта. Искрено се радвам, че в Пампорово успяха да се справят с предизвикателството с липсата на сняг“, каза областният управител Стефан Сабрутев.

    На откриването присъства и кметът на община Чепеларе Боран Хаджиев.
     

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини