Морското ниво по крайбрежието на Китай е достигнало най-високата си стойност през 2022 г.

Морското ниво по крайбрежните райони на Китай е достигнало най-високата си стойност през 2022 г., предаде Ройтерс, като цитира правителствен служител. 

То се е увеличавало средно с 3,5 милиметра на година, откакто са започнали измерванията през 1980 г.

Морското ниво миналата година е било с 94 милиметра по-високо от средното за периода между 1993 и 2011 г. и се покачва по-бързо, отколкото световното, каза Ван Хуа, ръководител на звеното за морско прогнозиране и мониторинг към Министерството на природните ресурси на Китай.

"В последните единадесет години - от 2012 до 2022 г., морското ниво в Китай е най-високото, откакто се водят записи на първите наблюдения", каза той на пресконференция.

Ван не представи сравнителни данни, но повишаването с 94 милиметра на средните морски нива миналата година е с 10 милиметра повече в сравнение с 2021 г.

В годишен доклад, публикуван през месец май м.г., Китай обвини за по-бързото покачване на морското ниво по-високите температури на водата, а също топенето на ледниците и полярните ледени шапки.

Дългосрочното покачване на морското равнище включва ерозия на крайбрежните екосистеми, повишен риск от наводнения, проникване на солени приливи в крайбрежните градове и други.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Видеа по темата

Последни новини