Откриха нов вид свръхотровна кубомедуза с 24 очи

Мистериозно същество с 24 очи откриха в езеро в природния резерват Май По в Хонконг учени от Хонконгския баптистки университет. Те изследвали ДНК и той показала, че това е напълно нов вид кубомедуза, която принадлежи към семейството на отровните медузи, съобщава Daily Mail.

Намереният организъм се отличава с прозрачно тяло с размер около 2,5 см и три дълги пипала. Медузата има 24 очи, които са разделени на четири групи, по шест във всеки от четирите ъгъла на квадратния купол.

Това е първият случай на откриване на нов кубомедуза в Китай. Професор Qiu Jianwen потвърди, че такива медузи наистина са рядкост в китайските води. Според изследователя тази находка свидетелства за "богатото разнообразие" на морския живот в Хонконг.

Кубомедузите са получили името си от необичайната си квадратна форма. Друга особеност на тези същества беше наличието на голямо количество отрова в пипалата, което може да причини парализа, временно спиране на сърцето и дори смърт само няколко минути след ужилването. Дори малко количество от отровата на една кубомедуза може да убие до 60 възрастни мъже без никакви проблеми.

Австралийската кубомедуза се счита за най-отровното морско животно в света.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини