Археолози откриха неизвестни досега помещения в пирамидата на Сахура в Абу Сир

Египетско-германска експедиция откри осем складови камери в пирамидата на фараона Сахура от Старото царство в некропола Абу Сир край Кайро, съобщи в. “Ал Ахрам”.

Учените са попаднали на неизвестните досега помещения по време на реставрационни работи. Проектът с участието на Университета във Вюрцбург, който се осъществява с финансовата подкрепа на Американския изследователски център в Египет, има за цел да съхрани основите на пирамидата. 

“Открието хвърля светлина върху архитектурата и вътрешното оформление на пирамидата на Сахура, вторият фараон от Петата династия и първият фараон, погребан в Абу Сир,” казва генералният секретар на Върховния съвет за античните ценности на Египет Мустафа Уазири. По думите му помещенията ще бъдат достъпни за изследователи след завършването на реставрацията. 

В проучването на древната постройка екипът е използвал най-нови достижения на технологичното развитие, включително триизмерно лазерно сканиране, посочва ръководителят на експедицията Мохамед Исмаил Халед. Модерните методи са направили възможно детайлното изследване на пирамидата и създаването на подробен план както на външните, така и на вътрешните й части. 

Комплексът Абу Сир, който се намира на 4,5 километра от некропола Сакара, се състои от пирамидите на четирима фараони от Старото царство. Там е открита най-голямата колекция от папируси до момента. 

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини