Куинси Джоунс е първият носител на наградата „Мир чрез музика“ на Държавния департамент на САЩ

Джазменът Куинси Джоунс е първият носител на новоучредената награда на Държавния департамент на САЩ „Мир чрез музика“, съобщи АП.

Награждаването на 28-кратния носител на „Грами“ - продуцент, музикант и аранжор, е част от старта на новата инициатива на Държавния департамент за глобална музикална дипломация.

Наградата ще се присъжда на американски музиканти, продуценти, професионалисти и др., които са „изиграли безценна роля в междукултурния обмен и чиято музикална дейност подпомага мира и взаимното разбирателство в световен мащаб“, се посочва в съобщение за медиите.

През 1956 г. Джоунс е музикален директор и тромпетист на джазмена Дизи Гилеспи и неговия бенд по време на първото джаз турне на Държавния департамент на САЩ в Южна Европа, Близкия изток и Южна Азия. Турнето е част от програмата на Студената война за популяризиране на американската музика и култура и противодействие на подобни усилия на Съветския съюз.

Впоследствие Джоунс се превръща в едно от най-големите влияния върху музиката, продуцирайки най-продавания албум на всички времена – „Thriller“ на Майкъл Джексън, и получавайки номинации за „Оскар“ за музиката и оригиналната песен от филма „Пурпурен цвят“ на Стивън Спилбърг.

Инициативата за глобална музикална дипломация е разработена след приемането на Закона за насърчаване на мира, образованието и културния обмен (PEACE) чрез музикална дипломация през 2022 г.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини