Наследството на Брекзит: търговските правила за Северна Ирландия отнеха две години на Лондон

След почти две години вакуум на властта в Северна Ирландия регионалното правителство може да поднови работа, след като основната пробританска партия най-сетне одобри предложените от Лондон правила за търговия.

Правилата бяха публикувани от британското правителство в сряда и в четвъртък ще бъдат дебатирани в парламента в Лондон.

Регламентирането се наложи да се прави отново след Брекзит, тъй като остров Ирландия беше поделен между Северна Ирландия, останала част от Обединеното кралство и Република Ирландия, която запази членството си в ЕС. Така по острова и в Ирландско морето трябваше да се прокара външна граница на ЕС заедно с митнически правила и стандарти за движението на стоки и услуги, което значително затрудни търговията между Северна Ирландия и Великобритания.

Демократическата юнионистка партия (DUP) отказа да участва в правителството на Северна Ирландия две години в знак на протест срещу търговските правила след Брекзит, които според нея поставят Северна Ирландия в неравнопоставена позиция спрямо останалите части на Обединеното кралство.

Във вторник юнионистите обявиха, че са постигнали „всеобхватна сделка“ с Лондон за разрешаване на опасенията им, което отваря пътя към връщането им във властта.

Партийният им лидер Джефри Доналдсън заяви, че „за стоките, идващи от Обединеното кралство, нашата цел беше да премахнем границата с Ирландско море и това е, което постигнахме“.

„Вече не сме в ситуация, в която, ако внасяте стоки за продажба в Северна Ирландия, ще ви е необходима митническа декларация“, добави той пред радио Би Би Си Ълстър.

Законодателните промени са придружени от финансов пакет от 3.3 милиарда паунда (4.2 милиарда долара), който британското правителство ще предостави на Северна Ирландия

Много по-малкият съперник на DUP -„Традиционен юнионистки глас“ (TUV), отхвърли сделката, заявявайки, че „нищо от обещаното не е постигнато“. Но изглежда малко вероятно да успее да провали възстановяването на правителството за споделяне на властта, пише „Ройтерс“.

Възстановяването на регионалното правителство е ключова част от споразумението от Разпети петък от 1998 г. за прекратяване на три десетилетия насилие между ирландските националисти, които искат обединена Ирландия, и юнионистите, които подкрепят британското управление.

Предложените мерки включват премахване на всякакви физически проверки, когато стоките се движат в рамките на т.нар. система на вътрешния пазар на Обединеното кралство, което означава Великобритания и Северна Ирландия, и че повече от 80% от всички движения на товари от Великобритания до Северна Ирландия ще бъдат третирани като „нерискови“.

 

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини