Най-сетне започват ремонти на пътища като "швейцарско сирене" в Смолянско

Стартират ударни ремонти на три пътни отсечки в община Смолян, които са в окаяно състояние и са истински кошмар за шофьорите.

Общо 26.43 км. ще бъдат реконструирани с европейски пари по Оперативна програма „Регионално развитие”, а първата копка на обектите е официално планирана за 23 август. Строителните дейности трябва да приключат до края на годината.

Осеяната с дупки като кратери отсечка от бившата автогара в курорта Пампорово до  КПП на входа на Смолян е с дължина от 11.351 км., популярна като Панорамен път.

За осигуряване на оптимално отводняване на настилката ще се почистят съществуващите окопи и ще се оформят нови. Предстои изграждането на бетонова ригола, възстановяване на отводняването с бетонови бордюри и улеи.  Ще се направи  ремонт на 35 водостока и изграждането на 2 броя  нови водостоци.

 Вторият пътен участък, чийто ремонт също започва утре, е с дължина 6,500 км. и обхваща разстоянието от гр.Смолян през прохода Превала до с.Стойките.

 По-сериозна рехабилитация не е правена от четвърт век. В определени участъци ще се реконструира пътната настилка, като ще се положат изравнителни и усилващи  пластове от неплътен асфалтобетон и износващ пласт.

Ремонт на 14 водостока, изграждането на 7 броя  тръбни водостоци /покрит окоп/, са част от работите по ремонта. Общо по трасето съществуват 11 броя подпорни стени, които ще се надзидат.

Третият обект, чието изпълнение също започва утре е чаканият от 30 години път между село Смилян Рудозем.

Общо 8,431 км. почти черен път ще бъдат изградени, предвижда се ремонт на

 16 стари водостока и изграждането на 19 нови водосъбирателни съоръжения.

За целия участък се предвижда нова стоманена предпазна ограда и стоманен парапет на необходимите места. Предвидено е ремонт на прилежащите банкети, бордюри, тротоари, откоси и др. По проекта е включено и изграждане на велоалея, тъй като пътят минава успоредно край река Арда и е много подходящ за спортни и туристически дейности.

Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини