132 правописни правила публикува БАН

Новото издание за правопис и пунктуация на българския език вече е на пазара. В него са включени правилата, задължителни за писменото общуване в публичната сфера. Специалистите от Института за български език припомнят, че книгата е с нормативен характер, тъй като институтът е упълномощен от Министерския съвет да определя и променя националната езикова политика и книжовната норма на съвременния български език.

132 правила за специалисти и неспециалисти, които искат да подобрят своята грамотност, са поместени в новото издание за правопис и пунктуация на българския език. Езиковедът от Института за български език Владко Мурдаров обясни, че промените не са революционни, защото такива не е имало от 1945 година, а са направени с цел да бъдат опростени някои от правописните правила.

„Ние специално сме отбелязали, че нашето издание е нормативно и официално и че правилата, които са включени в него, трябва да бъдат задължителни за писмено общуване в публичната сфера. Амбицията ни беше правилата, без да ги променяме, като език да ги направим ясни за всички. Роди се с мъки, но се роди едно издание, въпросът е то да достигне до всички", обясни Мурдаров.

Сборникът е на издателство „Просвета" и може да бъде намерен във всички книжарници. В началото на следващата година ще бъде издаден и новият правописен речник на българския език, който ще обобщи принципите на правописа, правоговора и пунктуацията.

От института съобщиха, че телефон 0900 12 230 е отворен всеки делничен ден за въпроси и езикови справки.

Източник: dariknews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини