Фолклорен ансамбъл „Родопа” със специален приз от I национален конкурс за фолклор „Борис Машалов”

 Фолклорен ансамбъл „Родопа”, който тази година има 55 годишнина от създаването си, получи специалната награда-статуетка за цялостен принос за съхраняване на българския фолклор на Първите годишни фолклорни награди „Борис Машалов”. В това първо издание, те са посветени на 100 годишнината от рождението на  един от най-популярните народни певци, а церемонията по връчването  им  се състоя в РДТ снощи. Първата статуетка на името на Машалов беше връчена на  Верка Сидерова лично от  внучката на Машалов  през февруари т.г., а втората е за ансамбъл "Родопа".

Космическият глас на България и Родопите получи отличие за цялостен принос онлайн гласуване на публиката, а плакета и грамотата й връчи  лично дъщерята на Машалов –Добринка Георгиева, която специално пристигна  в Смолян за церемонията. Половин век след смъртта на народния певец,  публиката  помни  невероятно емоционалните му изпълнения,  особено на песента „Заблеяло ми агънце”.

„Израснах зад кулисите по концертите на баща ми и колегите му, а вие бяхте любима моя певица”, развълнувано каза наследницата на Машалов, връчвайки приза на Валя.

Победителите в 10-те категории-сред които за глас, албум, инструментал, ансамбъл, хореограф  и млад талант на годината, са избрани след онлайн вота  на аудиторията и почитателите на родния фолклор , голяма част  от които са българи живеещи в чужбина.

Наградените артисти в първите Годишни фолклорни награди „Борис Машалов”:

„Глас на годината”- Петър Георгиев и оркестър „Оникс” с песента „Кальо , Кальо”. Получавайки плакета с лика на Борис Машалов и грамотата, младият изпълнител благодари с думите: „Благодаря за подкрепата на публиката, аз идвам от края на Борис Машалов, не си позволявам да пея неговите песни, но си позволявам да пея песните на родния ми край. Нека бъдем българи и запазим огъня на нашия фолклор”, призова 28 годишният  изпълнител, който освен с участия, пеене и народна музика се занимава с издирване и съхранение на народни носии от всички краища на България, води самодейна група за изворен фолклор в село Писарево, община Бяла Оряховица  и преподава пеене на учениците в местното училище.

„Хореограф на годината”-наградата получи Емил Генов, Ансамбъл „Зорница”.

Наградата за носител на нематериално наследство - номинация на БАН:

Призът беше връчен на 68 годишната нестинарката от странджанското село Бродилово-Веселина Илиева. Повече от 25 години тя практикува древното умение и го предава на младите, въпреки всички трудности в житейския си път.

Изпълнител на годаната за деца –таланти- награда за тази година получи 15 годишната Татяна Стоянова, която впечатли публиката с изпълнение на живо на песента „Зън,зън Ганке ле”, с която спечели приза. В съпровод на изпълнението й бяха музиканти от фолклорен ансамбъл Родопа.

Награда за най-добро съчетание на дуети, триа и квартети спечели дуета Сорина Богомилова и Росен Генков с песента „Затупале тупане”.

Една от най-престижните и очаквани награди беше за Албум на годината, която заслужено спечели музикантът Недялко Недялков с албума „Искам да кажа”. В него са събрани авторски инструментални изпълнения на кавал и китара с етнофолклорна основа от различни региони на света.

На снимките: Родопската прима връчва отличието на музиканта и снимка за спомен на инструменталиста Недялко Недялков и  основния организатор на конкурса Константин Лазаров

За ансамблова постановка беше награден ансамбъл „Пазарджик”, който от 32 години представя фолклора в неговия най-чист вид.

Наградата за инструментал на годината беше връчена посмъртно на Георги Петров,известен като бай Георги. Да получи отличието дойде съпругата му със сина им, която благодари за подкрепата и признанието на творчеството на без време отишлия си тмузикант.

Гостите в залата, дошли  от всички краища на страната –артисти, певци и спонсори на националния конкурс, останаха впечатлени от изпълненията на ансамбъл „101 каба гайди”, дуета на Валя Балканска и Петър Янев с родопската песен „Зомни ма, майчинко”, спектакълът от песни и танци на фолклорния ни ансамбъл „Родопа”, който също беше награден за цялостен принос в развитието на народните традиции и фолклор.

 Инициативата за конкурса е на Сдружение „Наследници на фолклорния огън” и фирма „Менци”, в основата на които стои Константин Лазаров. Той сподели, че идеята на конкурса е да се съхрани и популяризира народното ни творчество, а творците да получат признание за труда и таланта им. Отличията ще се дават всяка година, след вот на българската аудитория от цял свят на сайта на годишните Фолклорни награди, които ежегодно ще бъдат посветени на различни известни изпълнители на народно творчество с юбилейна годишнина. 

В организацията и финансирането на проекта се включват и български фирми-спонсори, които също бяха стимулирани за благотворителната инициатива с приз и грамота. Първата награда за фирма, спонсорирала най-много фолклорни мероприятия получи  „Агродар” от Айтос, която осигури и подаръци за отличените изпълнители в първите Годишни наградина името на  Борис Машалов.

Директорът на ансамбъл "Родопа" Адриан Петров получи отличието за творците и артистите от фолклорната формация, която въпреки трудностите, липсата на пари и кадрови промени, както и заплахата от закриване, тази година става на 55 години и не само не загина, но се готви и да покори нови сцени.

По повод на 120 годишнината от рождението на певицата Гюрга Пинджурова, домакин на награждаването от следващото издание на конкурса ще бъде община Трън, която символично получи щафетата от община Смолян. Така през 2015г. в град Трън ще се проведат II-те Годишни награди носещи нейното име. 

Щиляна Чакърова

Автор на снимките:Сашо Сарандалиев

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Още новини

Последни новини