17 °C

БЕХ продава „Българска независима енергийна борса“ на „Българска фондова борса – София“

„Български енергиен холдинг” ЕАД да продаде  на 100% от акциите на „Българска независима енергийна борса” ЕАД на „Българска фондова борса – София“ АД. За това е дало "зелена" светлина правителството на редовното си заседание днес, съобщиха от прессцентара на Министирски съвет.

Продажбата ще се извърши чрез пряко договаряне при начална цена на активите, определена от лицензиран оценител.

Във връзка с дело на Европейската комисия COMP/B1/АТ.39767 БЕХ-Електричество бяха приети правно обвързващи ангажименти, с които бе прекратено производството. Те предвиждат „БЕХ” ЕАД да отдели „Българска независима енергийна борса” ЕАД от структурата си, като прехвърли собствеността върху притежаваните акции от капитала на това дружество на Министерството на финансите. Европейската комисия удължи крайния срок за прехвърляне акциите на енергийната борса до края на месец октомври 2017 г. След направено запитване от страна на БЕХ ЕАД, от ЕК бе изпратено становище, според което „Българска фондова борса – София“ АД би била по-подходящ вариант за купувач на „Българска независима енергийна борса“ ЕАД.

Предложената сделка не представлява приватизация по смисъла на Закона за приватизация и следприватизационен контрол, тъй като потенциалният купувач е дружество с над 50 на сто държавно участие. Правата на държавата в него се упражняват от министъра на финансите.

Haskovo.net


Хороскоп за 16.07.2018

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини