Рок фестът в Хасково на куково лято

Рок фестивал в Хасково може и да има тази година. На куково лято. Защото фестивалът вече е под въпрос. И вместо третото му издание този юни да затвърди традицията и да покаже, че в Хасково се надгражда, а не руши с лека ръка, то е на път да развихри сериозен скандал.

В писмо до медиите двигателите на идеята за създаване на културно събитие в града, посветено на рок музика преди две години -група „Джон Стил“ обявиха, че се оттеглят от организацията и от участие в тазгодишното издание заради чиновническото безхаберие на местната администрация.

От „Джон Стил“ коментираха, че до моментното състояние се стига заради пълното неглижиране от страна на чиновниците на опитите им през последните два месеца да се свържат с общината за изясняване на ситуацията около организирането на събитието.

„Община Хасково към настоящия момент не е сключила договор за сътрудничество за организацията на Хасково Рок фест 2018“.  Това гласи официалният отговор от местната администрация, изпратен до медиите.

„В предходните две издания на Хасково Рок фест Община Хасково е имала изключително добро сътрудничество с група „Джон Стил“ и се надявам то да продължи и през настоящата година“, от общината цитират в писмото до медиите Златка Караджова-директор  на дирекция Хуманитарни дейности и обслужване на населението. Но добро и изобщо сътрудничество няма как да се случи с мълчание.

По-рано пред Haskovo.net Златка Караджова посочи, че преди време е имала една лична среща с ръководителя на група „Джон Стил“ Иван Сталев. Тогава са проведени първоначалните разговори за тазгодишната организация на Феста. Фронтменът на групата е бил поканен и за втора среща в общинската администрация, на която Караджова обаче не е могла да присъства. Вместо това с него е разговарял представител от дирекцията, която отговаря за културните събития в администрацията. След тези разговори също не е имало конкретика за организацията на Рок фестивала.

От общината обясняват още, че предложението за включване на Хасково Рок фест в календара на Община Хасково е на бившия зам.-кмет Милена Трендафилова, която е отговаряла за организацията на събитието в предишните години. Но нея вече я няма в общината и затова от този ред на обяснение вече замирисва на реваншизъм от страна на настоящото ръководство по културата по вече съграденото и размиване на яснотата за това кой носи отговорност традицията да бъде продължена.

А групарите посочиха в писмото си днес като основна причина за оттеглянето си, неяснотата, която витае около организацията на фестивала и споделиха опасенията си, че след края на март вече ще е късно да се канят световни участници, понеже е ясно, че звезди от ранга на екс вокалиста на „Рейнбоу“ Дуги Уайт, когото те доведоха два пъти за Феста в южния град, са с натоварен график, и планират участията си поне шест месеца напред. Целият свят знае това, но явно от община Хасково си представят, че популярните седят на някой площад някъде по света, люпят семки и се кахърят дали в началото на юни ще им дойде покана от Хасково?...

„Работата ни е много натоварена и в момента работим за най-близкото културно събитие, което предстои- „Южна Пролет“. Рок фестивалът ще го движим през май“, коментира Златка Караджова.

И тъй като е ясно, че вече няма шанс големи рок имена да са на местния фестивал през лятото, вероятно от администрацията разчитат да отбият номера, като съберат местните банди и така все пак закърпят 3-тото издание. Защото все още не са започнали да работят изобщо по организацията на фестивала, но пък категорично заявяват, че ще го има и то на високо ниво. 

В писмото си от днес общинарите казват още: „Получено е предложение от Красимир Димитров в качеството му на представител на рок група „Джон Стийл“. В него се предлага съдействие за организирането на Хасково Рок фест 2018 година. Според предложението за реализацията на фестивала, ще са необходими средства за озвучаване, сценично осветление, реклама, хонорари на групите, нощувки на участниците, които не са от Хасково в размер на 15 000 лева. Освен това в предложението има изброени списъци с групи, на някои от които са отбелязани, че хонорарите им не са включени в посоченият бюджета от 15 000 лева.”
От община Хасково припомнят, че в утвърдения от Общинския съвет в Хасково Културен календар на общината за 2018 година, за Рокфеста са предвидени 10 000 лева. И тук ситуацията вече придобива по-ясни измерения. За едни пари става пак въпрос. За пари за култура.

Да живее халтурата в Хасково, защото номенклатурата „прави“ култура! 

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (23)

  • 1
    11
    111
    27 -27
    14:08, 19 мар 2018
    Хайде точно Милена Трендафилова да не говори за реваншизъм, защото още никой не е забравил, че тя като дойде на власт махна и Баба Яга и Бухала пред общината и свика една комисийка дето трябваше да махне и останалите неща. Само дето не се получи.
    • Гр
      градски
      26 -13
      14:39, 19 мар 2018
      Що пишеш глупости!? Лично кметът нареди махането им. Иди го питай. Аман от тъпанари и разбирачи.
    • Ив
      иван
      8 -8
      16:20, 20 мар 2018
      Ама разберете металистите, че не сме длъжни да ви харесваме или да ви харесваме музиката и културата. Има и друго освен метала, въпреки че не познавам металист който да има уважение към други алтернативни музикални стилове освен дежурните приказки.

      Авторката не заема неутрална позиция и много й се иска да стане на нейното. Еми стане не стане само да не си мисли, че ще повлече някаква тълпа на страната на металистчетата. Нали са големи мъже дето карат мотори до 50 годишни наляво надясно с дълги коси и се събират да пият бира и да поправят гореспоменатите мотори.. да се оправят сами, щото аз 1 президент на държава не знам който да слуша метал. Много назад във времето и фантазьорско им идва на средностатистическите хора.

      Т.е не всички споделяме визията, че сме герои на портите на замъци които се бият постоянно с дракони и някакви безкрайни цикли на металика от 80-те за приятелство и предателство. Доста хора намират всичко дотук изброено за овехтяло и нещо което ги отдалечава от обществото в известен смисъл. Няма много общо с духа на времето, тъй че не се изненадвайте ако не намирате подкрепа от всеки.
  • 2
    Ма
    Май
    16 -2
    14:18, 19 мар 2018
    и Рок феста и Рок клуба ги изхвърлиха в един кош.
  • 3
    Be
    bek
    22 -19
    14:29, 19 мар 2018
    Като не платят на Джон Стиил точно ще стигнат парите! Нека са млади момчета, да им се даде възможност за изява.
    Само да припомня на едни концерт Джон Стийл бяха подгряващи в зала Дружба- след тях Павел и Венци Венц.
    И пяха момчетата добре..обаче питат публиката" искате ли още" иии се чу едно мощно НЕЕЕЕЕЕ. Сконфузени изпяха още една песен и си заминаха.
    Боли ги сега, че няма да вземат един хонорар. Пък сайта е ясно , че пак изпълнява поръчка на едни "видни" хора в ГЕРБ.
    • Гр
      градски
      21 -9
      14:35, 19 мар 2018
      Джон Стил никога не са подгрявали в Дружба. Айде да се спрете да ръсите глупости. Явно идеята ви е само да хейтите
    • Не
      Невена
      9 0
      19:10, 19 мар 2018
      Different highway беше групата
  • 4
    Ай
    ай стига бе
    33 -13
    14:30, 19 мар 2018
    В Хасково няма публика за рок фест – показа го предишното издание на рок феста, което събра едва 50 души. Освен това се изисква много сериозна организация на такова събитие, която се прави поне една година предварително, ако искат да е нещо наистина стойностно, а не отбиване на номера с 3 групи на кръст. А цитираните 15000 лева едва ли ще стигнат, само озвучаването ще е толкова. Въобще в тая община не знаят какво правят. На тях им дай дребни изложбички, рязане на лентички, менчета, повтарящи се до втръсване еднотипни и скучни прояви. Не са дорасли, а и нямат капацитет за мащабни прояви с размах. Пък и тоя кмет е толкова умрял, че едва ли ще се напъни да направи
    нещо истинско в Хасково.
    • Гр
      градски
      25 -15
      14:37, 19 мар 2018
      Няма, щото за 15 години я задушиха и тъкмо се видя светлината. И далеч не бяхме 50 човека.
  • 5
    Ед
    един
    25 0
    14:46, 19 мар 2018
    Не бяха те, а младежка рок група и то добра. Не искам да спомена името и в такъв негативен контекст.Тази група участва в национален формат, и на Нова година на "Батенберг" свириха и пяха.Гордея се, че вокалът ни е съсед, а соло китаристът син на приятел.И другите са наши момчета!
  • 6
    Da
    da be
    20 -11
    14:51, 19 мар 2018
    Пресилена работа! Надувате скандал който го няма. Какъв е проблема? Ще им увиснат на Иван Сталев и компания едни пари ? Само те прибираха парищото бяха близки с заместник кметицата Трендафилова.
  • 7
    Ха
    хасковлия
    19 -11
    14:59, 19 мар 2018
    Четете внимателно! Не е казоно , че Милена Трендафилова говори за реваншизъм. По-скоро иде дума за реваншизъм от страна на Общината.
  • 8
    Ка
    казанлък
    14 -5
    16:37, 19 мар 2018
    На Хасково и хората тук само чалга !!! Това ви се полага след като ви изчетах глупавите и злобни коментари. Малко ви е това което ви се случва.
  • 9
    Хе
    Хеви метъл
    18 -3
    17:40, 19 мар 2018
    Рокът тук отдавна е мъртъв.Вижте си населението и "феновете".Трендафилова искаше да изпъкне с различен имидж,но трябваше да проучи таргета.В отдел култура жениците са натоварени от балдър години,гледат да избутат разни скалъпявки.Ми,простащина и ниска култура от години.
  • 10
    Qu
    QUEEN
    13 -2
    18:53, 19 мар 2018
    Направете им чалга фест и гледайте
  • 11
    Ха
    Халтура
    19 -1
    18:59, 19 мар 2018
    С каква Южна пролет са заети като я прави Ели Видева? Утре пък ще са заети с Хайдушката софра, после с Камерния фестивал, после с Китна Тракия... горките! Идея си нямат кое как се прави и от кога се работи и подготвя едно събитие! Как да знаят като нито един от тях хабер си няма за какво става дума!
  • 12
    Чи
    читател
    17 -3
    21:30, 19 мар 2018
    В интерес на истината т.нар. рак фест не представляваше никакъв интерес и публиката се състоеше от десетина хлапета,а всички очаквахме градът да се напълни с рокаджии от цяла България,както в Каварна,та да живне малко бизнеса. От друга страна такова некадърно общинско управление досега не е имало,само чакане и чакане му е майката,работят като умрели охлюви.
  • 13
    Бе
    Бероец
    9 -2
    22:51, 19 мар 2018
    Идеята на Милена Трендафилова беше добра, но за съжаление няма как да се получи рок фестивал в Хасково та вижте хора има ли в града всички отдавна ги няма наоколо се слуша дърта чалга на корем и песни еднодневки тип Гери Никол Криско и подобни. Един свестен рок клуб няма вие рок фестивал абсурд пълен с Румен Бахов по Нова , и тези в общината пръста няма даси мръднат жалко за Дифрънт Хауей имат заложби момчетата поздравления за което .Вижте в Пловдив как се правят нещата ...
  • 14
    Бо
    Боже
    8 -9
    06:23, 20 мар 2018
    На тъпата Трендафора измишльотините. Сега скучае вкъщи и се чуди какъв уж скандал да спретне. Рок фест било глупости натъркалета, струва не 15 а 30 хил лв, които се изписват под друга форма.
    • Фе
      фен
      6 -4
      10:32, 20 мар 2018
      алоу, общината, заради писане на анонимни коментари ли не можете да си свършите работата? сега като сте най-кадърните там събрани бива да покажете с какви велики дела сте ангажирани вместо да се бършете с тоя и оня!
  • 15
    Съ
    Сър Вър
    15 0
    10:17, 20 мар 2018
    Уважаеми хейтъри и мазни чалгари, фестивал не се популяризира толкова лесно! Необходими са усилия, устойчивост и лев..
    • Е
      Е
      8 -1
      14:07, 20 мар 2018
      ... а публика се възпитава!
  • 16
    Ап
    Апостол
    4 -4
    05:43, 23 мар 2018
    Милена бе лъч светлина след толкова години, но малките мразещи душици предпочитат тъмнината... И успешно си я възвръщат.
Последни новини