13 °C

Енергийните проекти, комунизмът в учебниците по история, цените на свинското…. Преглед на печата

Вестниците в четвъртък информират за развитието по енергийните проекти.

"Ние ще решим с кои компании бихме искали да водим преговори за АЕЦ "Белене" и тях ще поканим да дадат обвързваща оферта." Това заяви пред БНТ министърът на енергетиката Теменужка Петкова по повод изтичащия на 19 август срок, в който кандидатите да достроят атомната централа без държавна гаранция трябва да подадат заявления. Петкова отклони въпроса за това дали вече има подадени заявления и призова да се изчака крайният срок. Досега потенциален интерес са заявявали Китайската национална ядрена корпорация (CNNC) и руската "Росатом", а като изпълнители на дейности, но не и инвеститори, са се представяли френската "Фраматом" (бившата Areva) и "Дженерал електрик". "Поставили сме срок процедурата да приключи в рамките на 12 месеца", каза Петкова и добави, че проектът "е необходим за енергийната сигурност на страната в следващите години". Запитана дали може да има реакция от Брюксел, ако "Росатом" спечели, Петкова изключи този вариант, защото процедурата е съгласувана с Европейската комисия и България е готова да предостави всяка информация при поискване. В отговор на въпрос енергийният министър отрече информацията, че назначаването на Жаклен Коен за директор на Българския енергиен холдинг е пречка за заема от Европейската инвестиционна банка за строителството на газовата връзка с Гърция. По думите й кредитът от 110 млн. евро е държавно гарантиран, а в момента са в ход "съответните процедури на съгласуване на самия договор", който трябва да бъде одобрен и от Министерския съвет. Запитана, защо е върнала Коен на работа, след като го беше уволнила през 2016 г. заради несправяне с работата, Петкова отговори: "Този човек никога не е излизал от енергетиката. Той беше председател на съвета на директорите на АЕЦ "Козлодуй". По думите на Петкова внезапната смяна на шефа на НЕК Петър Илиев е дело на ръководството на БЕХ, защото мандатът му бил изтекъл на 5 август. Месец преди да бъде уволнен, самият Илиев подаде оставка, но тя не беше приета, а за това, че е уволнен, той научил по време на отпуската си." - в. "Дневник".

"Българският премиер Бойко Борисов и руският му колега Дмитрий Медведев се срещнаха на 12 август в Туркменистан и разговаряха на четири очи по време на първия Каспийски икономически форум, в който и двамата участваха. Според официалната информация, излязла след срещата правителствените ръководители са разговаряли за отдавна парещи теми в двустранните отношения - газопроводи през България, изграждане на АЕЦ "Белене", сигурността в Черно море и др. Следилите срещата отблизо и отдалеч обаче сега си задават въпроса дали тази среща ще доведе до нещо конструктивно в политико-икономически план между България и Русия, или двете страни остават на противоположни позиции по някои въпроси? Знаците тук са доста противоречиви. От една страна са руските анализатори, които не могат да решат дали София и в каква степен е "приятел" или "враг" на Москва. Макар и да звучи вече овехтяло в Русия все още не могат да ни простят за това, че се отказахме заедно с тях да строим "Южен поток". "Отказът на България от "Южен поток" беше най-груба грешка. Така Турция получи своя шанс, а Германия вече строи "Северен поток 2". Това е добър урок за София", написа в профила си в Туитър един руски сенатор. Но изглежда България не може да се учи от собствените си грешки, смятат още руските наблюдатели. Според тях дипломатичните усмивки, които Борисов е хвърлял на Медведев пред камерите по време на срещата им не са достатъчни, а трябват и конкретни дела. Така българският премиер можел най-добре да защити интересите на страната си... Разбира се, тези руски умозаключители не са съвсем прави, защото през последните няколко години (особено след кръцването на "Южен поток" през 2014 г.) Борисов всячески се старае да върне доверието в отношенията между България и Русия. Прави го по време на всяка среща, на всеки форум, при възможност за сключване на всяка сделка..." - в. "Стандарт".

Пожарите също са сред актуалните теми.

"Много бързо ще бъде отстранено това, което е на АМ "Струма". В момента се извършва обследване, проверяват се основите на моста за компрометирани елементи. Хората, които са разрешили да се строи незаконно отдолу, ще си понесат отговорност." Това заяви премиерът Бойко Борисов, в отговор на журналистически въпрос за състоянието на магистралата след пожара. "Заместник-министър Николай Нанков беше през нощта там. Много бързо ще се справим. Има прокурори, да им повдигат обвинения, да ги вкарват в затвора. Аз строя, няма да ходя и да ги пазя после. В момента се прави обследване, използва се т.нар. прострелване на колони, проверяват се дали вътре армировката е компрометирана, други елементи. Много бързо ще направят реорганизация на движението и ще се справят", каза Бойко Борисов. Министър-председателят коментира и погрома в столично заведение, той посочи, че вече има няколко арестувани. "Няколко вече са арестуваните, всички са с повдигнати обвинения, арестуват се по най-бързите процедури да се вкарат в затвора. Всички издирвачи са на улицата, един по един ще ги изловят бързо", добави Бойко Борисов. Премиерът изтъкна още, че полицията не спира да работи. "Виждате какви складове с наркотици и с оръжия задържат. Сега има и много интересна реализация във Варна, как крият нелегален алкохол за курортите", заяви Бойко Борисов." - в. "Стандарт".

"Движението по моста при 62-ри км на магистрала "Струма" край Дупница остава ограничено и в следващите дни, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура". АПИ обаче не уточнява колко точно дни ще бъде затворена магистралата заради пожара в сметище, което се намира непосредствено под моста. Екип от специалисти на Института по пътища и мостове в АПИ и на строителя направиха оглед на съоръжението, което беше обхванато от огъня. Обследвани са стълбовете на съоръжението, ригели, фуги, греди и лагери. От пожара са засегнати 13 колони, от които 5 сериозно, 2 ригела, 3 греди, отводнители и няколко лагера на моста. "Констатацията на експертите е, че части от моста и двете платна са силно засегнати от пожара и с оглед безопасността на движение е задължително спиране на трафика. Трафикът се пренасочва по обходен маршрут от пътен възел "Дупница" по път I-1 (E-79) до пътен възел "Бобошево" на магистрала "Струма" и обратно", пише в съобщението си пътната агенция. След като бъде изготвена точна количествено-стойностна сметка за необходимите ремонтните работи, АПИ ще предяви иск към собственика на предприятието, направил нерегламентираното сметище и предизвикало пожара. По-рано Агенция "Пътна инфраструктура" внесе сигнал в Районна прокуратура - Дупница, срещу собственика на цеха. Малко след това премиерът Бойко Борисов допълни, че прокурорите трябва да работят по казуса и виновникът да бъде вкаран в затвора." - в. "Дневник".

"Запалили са се десетки декари от сметището в Свищов, съобщи БНР. Пожарът е възникнал около 16 часа. Очаква се в гасенето да се включат екипи на противопожарната служба от цялата област, както и експерти от Регионалната екологична инспекция, защото горящите площи са на десетина километра от града. Няма яснота каква е причината за пожара. Има опасност огънят да се прехвърли върху горски масиви, съобщи за "Хоризонт" кметът на града Генчо Генчев. Обхваната е територия около 50 декара. Огънят надхвърля повече от 10-15 метра височина. Изключително тежка е обстановката и започна мобилизация на земеделска техника от земеделските кооперации, които да започнат заораване на площите..." - в. "Сега".

Вестниците информират също, че учебниците по история са одобрени от МОН след корекции по темата за комунистическия режим.

"Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев одобри новите учебници по история за 10 клас, чието съдържание за периода на комунистическия режим, а в някои от тях и в раздела за историята на прехода, предизвикаха публичен скандал през месец юни тази година. Това съобщи сайтът desebg.com. "Мога да кажа, че одобрените от мен учебници вече отговарят на духа на новата учебна програма, има ясно изразено отношение към комунистическия режим", е коментирал Вълчев за сайта. Скандалът избухна на 19 юни, когато desebg.com съобщи, че в повечето от петте учебници по история за 10 клас има съществени пропуски на важни факти и събития от периода 1944-1989 г., а на места са допуснати откровени манипулации. Шест дни по-късно министър Вълчев каза, че няма да одобри учебниците, ако издателствата не направят определени промени. МОН вече е приело, че съдържанието на учебниците отговаря на духа на новата учебна програма. За първи път от тази есен десетокласниците ще изучават периода на комунистическия режим с нови знания и термини. В новата учебна програма за първи път периодът 1944-1989 г. е представен за разглеждане в самостоятелен раздел с няколко урока. Предисторията Досега в учебниците този период бе представен в един единствен урок, обхващащ историята на България след Втората световна война до днешни дни. Проблемът с липсата на адекватно изучаване на комунистическия режим привлече вниманието през 2013 г., когато социологическо проучване разкри тоталната липса на знание и информация за тоталитарната диктатура на БКП в младите поколения, пише desebg.com. България е последната страна от Централна и Източна Европа, попаднала в съветския лагер след края на Втората световна война, в която се извършва подобна образователна реформа. Още през 2009 г. Европейският парламент прие резолюция на европейската съвет и тоталитаризма, в която призовава страните членки на съюза за смяната на старите учебни програми с нови, в които паралелно да се изучават трите тоталитарни режими на ХХ век - националсоциализма, фашизма и комунизма. Въпреки, че българският парламент подкрепи тази резолюция през същата 2009 г. новата учебна програма стана факт, едва през 2018 г..." - в. "Сега".

"Приветствам действията на министър Красимир Вълчев за одобрение на новите учебници по история за 10 клас, в раздела за комунистическия период 1944-1989 г. Това написа Цветан Цветанов след промените в раздела за комунистическия режим, които министър Вълчев одобри за учебниците по история за 10 клас. "Това нямаше да бъде възможно без активната експертна роля на фондация "Истина и памет" на проф. Евелина Келбечева, журналиста Христо Христов и доц. Даниел Вачков - директор на Института за исторически изследвания към БАН", написа още Цветанов." - в. "24 часа".

Чумата по прасетата отново е сред тематичните акценти.

"Нови 7 положителни проби за Африканска чума по свинете са установени при глигани на територията на Ловно стопанство "Извора" край Девин, стана ясно след заседание на областната епизоотична комисия в Смолян, предаде БНТ. На заседанието на комисията се обсъждат мерки за ограничаване на заразата, включително и умъртвяване на всички глигани в заградената зона в "Извора". Положителните проби, оповестени днес, са доказателство за наличие на второ огнище от заразата в Смолянска област. Миналата седмица бяха намерени два мъртви глигана край доспатското село Змеица, които се оказаха с положителни проби за болестта." - в. "Труд".

"Паниката заради африканската чума по прасетата роди прогнози за поскъпване до 50% на пържолите. Вместо на свинското обаче нагоре тръгна цената на пилешкото. За това съобщава TrafficNews, като цитира собственици на малки бакалии и заведения за бързо хранене в София. Те се оплакаха, че търговци от столични борси им предлагат охладеното пилешко с 10-12% по-скъпо спрямо миналата седмица. В момента оборотът му расте, защото покрай истерията за свинската чума се увеличава консумацията на пилешки продукти. Производителите на пилешко обаче отрекоха да имат вина за по-високите цени. "Има съвсем слабо повишение на цените при производителите - с 0,02 до 0,05 лв. на килограм и ако има такова сериозно повишение над 10 на сто за крайния потребител, това е напълно спекулативно", заяви пред TrafficNews председателят на Съюза на птицевъдите в България Димитър Белоречков. По думите му няма никаква обективна причина за поскъпване на пилешкото месо у нас. Българските производители не можели да си позволят да вдигат цените, защото веднага ще започне внос от Румъния и Полша. Нещо повече производството на пилешко месо в ЕС нараства с 13% и има много голямо предлагане." - в. "Стандарт".


Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 17.09.2019

Хороскоп за Овен

Овен
В движение и работа ще премине деня за повечето от вас. Прекалената ви активност може да ви създаде проблеми, бъдете внимателни с онези, които не споделят идеите ви. Спазвайте добрия тон и не се поддавайте на провокации, така ще запазите спокойствието и работоспособността си.
17.09.2019

Хороскоп за Телец

Телец
Днес не разчитайте на случайността, а действайте. Постарайте се сами да потърсите решение на въпросите, които ви интересуват, и едва тогава прибягвайте до помощ от другите. Откриват ви се възможности, които не бива да пренебрегвате. Успешни ще са пътуванията ви, но внимавайте с изправността на автомобила си, ако шофирате.
17.09.2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Отнесете се с разбиране към проблемите на хората от обкръжението си и не злоупотребявайте с търпението им. На работното място ще се появят нови изисквания, с които ще трябва да се съобразявате. Няма да ви е лесно, но предвид уменията ви, ще се справите. В края на деня потърсете подходящи начини за разпускане.
17.09.2019

Хороскоп за Рак

Рак
Търсещите промяната ще започнат на чисто в професионалната сфера и това ще осмисли живота им. Промени се предвиждат и в личните ви взаимоотношения. Загатната до сега връзка ще премине в друга фаза, за едни напред, за други, означаваща край. Не бъдете в нищо прибързани. Внимателно обмисляйте възможностите си.
17.09.2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес ще осмислите много от нещата, които ви предстоят и ще се опитате да намерите най-доброто решение на решаващ въпрос. Не бъдете предубедени към определени подходи, а се опитайте да сте отворени към всяко едно нещо, което може да ви е от полза. Въпрос, касаещ личния ви живот не търпи отлагане, затова ще трябва да отнемете от работното си време.
17.09.2019

Хороскоп за Дева

Дева
Новости от интимен характер ще разнообразят деня ви. За някои те ще са свързани с появата на нова личност, а за други с обяснения и не дотам желани емоции. Във всички случаи ще се съобразявате повече със себе си и по-малко с околните. Следвайте целите си и ще останете доволни от свършеното.
17.09.2019

Хороскоп за Везни

Везни
Очертават се успешни ходове, а вие отдавна давате заявка за тях. Ще ви се предложи възможност, която, ако добре използвате , резултатите ще ви радват. Подкрепата на близките ще ви стимулира към действие. За някои се очертава вълнуващ разговор с човек, към когото не сте безразлични.
17.09.2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Денят се очертава като особено ползотворен за повечето от представителите на зодията. Днес кипите от енергия и хъс за работа. Справяте се чудесно с професионалните си задължения и имате голям успех в контактите си с делови съмишленици. От голямо значение ще се окаже способността ви да мислите бързо.
17.09.2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Бъде практични и не лишавайте околните от възможността да се включат в работата ви. Денят предразполага към споделеност във всичко. Дистанцирането ще ви направи тъжни. По-малко говорете и никакъв случай за неща, които не мислите. В противен случай ще си навлечете неприятности.
17.09.2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Ще работите за собствените за интересите си, без да се съобразявате с околните. Постигнатото може и да ви удовлетвори, но дали няма да нараните някого с поведението си. Ако това ви интересува, станете по-дискретни и учтиви в отношенията си. Пазете се да не попаднете на по-хитри от вас хора.
17.09.2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Без да губите настроение, ще се включите в събитията на деня. Срещите ще ви носят добра перспектива за бизнеса ви, но разбира се, ако покажете активността си. Бъдете добри и не губете мярката в общуването, като не се поддавате и на ласкателства. Бъдете себе си и няма да ви липсват хубави емоции.
17.09.2019

Хороскоп за Риби

Риби
Очевидно доброто ви настроение е заразително. Съсредоточената ви работа върху нещо, което според вас е печелившо, дава резултати. Останете верни на себе си и не пропускайте да споделите вълненията си с близък човек. Бъдете повече време с партньора си, дори това да ви струва усилия. Сега е момента.
17.09.2019
Последни новини