Балотажите: Кандидатите за кмет в областните градове, Арестуваха трима роми за търговия с гласове. Преглед на печата

24 часа

България на балотаж

Ден преди втория тур на местните избори ви предоставяме пълен списък на всички кандидати за кметове в областните градове. Посочените резултати са от първия тур.

Варна

Иван Портних, ГЕРБ - 49.31%

Костадин Костадинов, "Възраждане" - 14.30%

Видин

Огнян Ценков, ГЕРБ - 32.12%

Цветан Ценков, местна коалиция СДС - 30.41%

Труд

България с протестна нота в МВнР на Франция заради изказването на Макрон

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева нареди на посланика ни в Париж Ангел Чолаков да връчи протестна нова във френското външно министерство, съобщиха МВнР.

Френският посланик у нас г-жа Флоранс Робин е извикана в понеделник в МВнР за обяснения. Това се налага след думите на френския президент Еманюел Макрон относно "украинските и българските банди".

Монитор

Арестуваха трима роми за търговия с гласове

Парите щели да се платят, след като избирателят покажел заснетия с телефон вот в тъмната стаичка. Тримата роми засега са със 72-часови мерки за неотклонение. В понеделник прокуратурата най-вероятно ще поиска налагането на най-тежката мярка - задържане под стража. Ако бъдат изправени на съд и бъдат признати за виновни, те могат да отнесат до 7 години затвор или глоба до 25 хил. лв.

Сега

Изборът на Гешев за главен прокурор влиза в решаващата си фаза

Изборът на Иван Гешев за нов главен прокурор влиза в решаващата си фаза. Вчера от инициатива "Правосъдие за всеки", която организира поредица от протести срещу решението на Висшия съдебен съвет, призоваха президента Румен Радев да не подписва указ. На същата позиция е и кандидатът за кмет на София Мая Манолова. Въпреки че измина седмица, откакто съдебните кадровици избраха с 20 гласа "за" и 4 "против" единствения кандидат за главен прокурор, държавният глава все още не е обявил своето решение. От пресцентъра на президентството заявиха за "Сега" единствено, че това ще се случи в "обозрим срок".

Капитал дейли

Поне 12 руски военни самолета са летели над България през октомври

Поне 12 пъти руски военни товарни самолети Ан-124 са прелитали през въздушното пространство на България през последните три седмици. Те са летели от Москва до Белград и обратно, съобщи "Капитал", като се позова на информация от сайта flightradar24.

Тези данни се различават коренно от изнесените във вторник от МВнР, че два руски военни товарни самолета са прелетели на 22 октомври и са се върнали на 30-и. Това съобщение на външно министерство бе в отговор на интервю на проф. Тодор Тагарев, бивш служебен министър на отбраната по темата, и в него се казваше също, че самолетите са превозвали "личен състав, въоръжение и техника".

Справката във flightradar24 обаче сочи, че първият полет на самолет Ан-124-100 "Руслан" (RA-82014) от Москва, през Черно море (заобикаляйки Украйна), Турция и Северна България до Сърбия е бил на 16 октомври. Същият ден самолетът се е върнал в Москва, като отново прелита по същия маршрут.

Дума

Макрон нарече българите "банди", София реагира остро

Интервю на френския президент Еманюел Макрон, в което той нарича българите "банди" и твърди, че предпочита имигранти от Кот ДИвоар и Гвинея вместо от България и Украйна, предизвика остра реакция в София и Киев.

"Предпочитам легалните мигранти от Гвинея и Кот д'Ивоар пред нелегалните украински или български банди", казва френският президент в интервю за крайнодясното списание "Вальор актюел".

Макрон посочи, че ще хвърли цялата си енергия срещу създаването на паралелни общества и срещу нелегалната миграция.

Той каза, че "предпочита да има законна, регистрирана, основана на квоти имиграция за определен брой години, отколкото потайната, нерегистрираната работа.

"Предпочитам хора, идващи от Гвинея или от Кот Д'Ивоар, които са тук и вършат работа, отколкото българи или украинци с техните нелегални канали", добави той.

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева нареди на посланика ни в Париж Ангел Чолаков да връчи протестна нова във френското външно министерство, съобщиха МВнР. Френският посланик у нас Флоранс Робин е извикана в понеделник за обяснения.

Стандарт

Реакциите у нас след скандалните думи на Макрон

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева нареди на посланика ни в Париж Ангел Чолаков да връчи протестна нова във френското външно министерство.

Френският посланик у нас г-жа Флоранс Робин бе извикана в понеделник в МВнР за обяснения, съобщиха от МВнР. Това се налага след думите на френския президент Еманюел Макрон относно "украинските и българските банди".

"Предпочитам легалните мигранти от Гвинея и Кот д'Ивоар пред нелегалните украински или български банди", казва френският президент в интервю за крайнодясното списание "Вальор актюел".

Земя

Властта пак се гаври с пенсионерите

Властта вчера се похвали, че е одобрила законопроекта за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2020 г. От съобщението на пресслужбата става ясно, че от 1 юли 2020 г. минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст ще се повиши от 219,43 лв. на 234,13 лв., или с 4,70 лева на месец.

От същата дата ще нарасне и социалната пенсия за старост, която ще стане 141,63 лв. Максималният размер на получаваните една или повече пенсии се запазва на достигнатото през 2019 г. ниво от 1200 лв. Тази стойност ще се прилага за всички пенсии, без оглед на момента на отпускането им.

Възрастните хора обаче ще трябва да почакат осем месеца, за да им вдигнат с 6,7 на сто парите за старост, както е залегнало в закона. Властта пак побърза да се похвали, че средният размер на пенсията ще достигне 412,28 лв., което било с 31 лв. повече в сравнение с 2019 г.

А за бедни догодина ще се считат всички, които получават 363 лева, като сумата сега е с 15 лева по-малка. Въпреки хвалбите на премиера Бойко Борисов българският народ продължава да е най-беден и най-мизерстващ в Европейския съюз, където сме на дъното на всички класации за качество на живот.


Напълно естествено Празникът премина в Детски отдел на библиотеката, който бе обновен със средства от втората благотворителна изложба на д-р Момчилова. Алберт Айнщайн , запитан веднъж как можем да направим децата си по-интелигентни отговаря: ”Ако искате децата ви да са интелигентни , четете им приказки. Ако искате да са по-интелигентни, четете им повече приказки.” Мъдър и прост отговор. След ремонта и освежаването Детският отдел разполага с кът за най-малките читатели и техните родители, където четенето на приказки е много приятно и привлича децата, създавайки им навици да посещават библиотеката, да обичат и търсят книгата. Провокира тяхното въображение и стимулира творчеството във всички аспекти. Главният библиотекар Петранка Стоянова запозна накратко гостите със 125 годишната история на читалищната библиотека и 60-годишния юбилей на Детския отдел. Гости на тържеството бяха и бившите библиотекари, вече пенсионери Мария Кочева , Василка Мутафчиева, Елена Примова. Присъстващите бяха поздравени от з.ч.д Иван Караславов- председател на ЧН. С много топли думи той изказа благодарност от името на целия колектив на д-р Дона Момчилова за дарителския жест. Отбеляза , че на поканата за Празника са отпечатани ръка и сърце .А две от най-хубавите български поговорки гласят:”Ръка, която дава, не обеднява” и „Сърце, което обича, не остарява”.С кратка програма - поздрав за юбилейните годишнини , в празника се включиха ученици от СУ”Проф. д-р Асен Златаров” с преподаватели Невена Чалъкова и Венче Колева.Със своите изпълнения децата развълнуваха до сълзи всички присъстващи.
По традиция всяка година на 1 ноември се открива новия творчески сезон в читалището. Събитието се проведе от 19 ч. в Арт клуб „Муза”. Присъстваха близо 100 самодейци от всички състави към читалището, членове на Читалищното настоятелство и Проверителната комисия, гости. З.ч.д. Иван Караславов направи Отчет за изтеклия творчески сезон. Наградени бяха юбиляри- самодейци.
Ден на народните будители! Ден на почит и признание за най-великите личности на България. Ден на признание и за онези, останали неизвестни за потомците, но отдали живота и труда си за род и родина . „Будител е българска духовна категория. За да си будител, интелектуалният авторитет не стига. Трябва да имаш добавена стойност от доблест, кураж и посветеност. Будителите са мисионерите на културата, морала и свободата.” Те са част от историята ни, има ги в настоящето, имат свое място и в бъдещето на България , зовящи към духовност и просвещение в бездуховното и безпросветно ежедневие!

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини