Решението на водната криза: Ревизоро, Борисов и 11 млрд. лв. Преглед на печата

Промени.

"24 часа":

Решението на водната криза: Ревизоро, Борисов и 11 млрд. лв.

Формула с 3 елемента ще реши водната криза - новият еко министър Емил Димитров, премиерът Бойко Борисов и 11 млрд. лв. До този извод стигнаха депутатите по време на дебата за деветата смяна в третия кабинет "Борисов".

В сряда Емил Димитров от ВМРО, известен с прякора си Ревизоро, бе избран за нов министър на околната среда и водите със 111 гласа "за" и 96 "против". Кандидатурата му подкрепиха "Обединени патриоти" и ГЕРБ, БСП и ДПС се обявиха твърдо против, а "Воля" излезе от залата.

Никой друг освен премиера не може да реши проблема с водната криза в Перник, обяви в първата си реч като министър след клетвата Димитров. И продължи с новината, че иска да покани един бивш екоминистър от ГЕРБ да му помага.

"Струма".

"Дума":

Рязането на лентата за "Струма" се отлага

България отлага изграждането на последния участък от магистрала "Струма" при Кресненското дефиле. Според официално съобщение на Агенция "Пътна инфраструктура" страната ни няма да търси европейско финансиране за лот 3.2 и затова оттегля апликационната форма за проекта. Именно за този участък през есента на миналата година гръмна скандал. Тогава стана ясно, че България се е опитала да заблуди Брюксел, за да си осигури еврофинансиране на проекта. Всичко лъсна в края на октомври миналата година, когато изтече информация за официално писмо от Европейската комисия във връзка с апликационната форма за финансирането на участъка.

Скандал.

"Сега":

Шефът на НЗОК обвини Ананиев и разкри тънкости за източване

Скандалът с източването на Здравната каса не секва. Тази вечер шефът на институцията Дечо Дечев няколко пъти обвини по Би Ти Ви ресорния министър Кирил Ананиев, че му е работа да знае за раздутите цени и порочните практики в сферата. По-рано днес Ананиев каза, че за първи път в министерството постъпва сигнал за седемкратно завишен медикамент, за който Дечев алармира преди няколко дни. В предаването "Лице в лице" управителят на НЗОК съобщи и подробности за хватките с цените на лекарствата.

Дечев обясни, че министърът на здравеопазването получава финансовите отчети на болниците и би трябвало да знае за разликите в цените, особено след като в качеството на зам.-министър на финансите е бил начело на надзорния съвет на касата.

Язовири.

"Сега":

1215 язовира без стопанин заради липсващи документи

Държавата отказва да стопанисва заради липсващи документи близо половината от язовирите, които общините не могат да поддържат. Към края на миналата година от Държавното предприятие "Управление и стопанисване на язовирите" (ДП УСЯ) са издадени 132 заповеди за приемане и 1215 заповеди за отказ на общинските язовири, показват данни на Националното сдружение на общините в България (НСОРБ).

На последното за 2019 г. заседание Управителният съвет на организацията на кметовете е разгледала текущото състояние на процеса по прехвърляне собствеността на общинските язовири на държавата. Такава възможност бе дадена от законодателя преди две години, тъй като общините нямат ресурс да я поддържат в нормално експлоатационно състояние. Държавата задели 500 млн. лв. в свое дружество, за да започне да ремонтира най-критичните язовири.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини