Кръстиха новооткрит червей на 500 милиона години на гигантските Шай-Хулуд от "Дюн"

Палеонтолози от университета на Канзас, САЩ, са кръстили новооткрит вид червей на 500 милиона години на гигантските пясъчни червеи от научнофантастичните романи "Дюн" на американския писател Франк Хърбърт, пише Live Science.

Вкаменелостта на древното създание, което се е плъзгало през океана по време на геоложкия период камбрий, е открита при разкопки на геоложка формация на границата между северната част на щата Юта и южната част на Айдахо.

Този период е белязан от вълна от нов живот на Земята, известна като Камбрийска експлозия.

Новият вид е наречен Shaihuludia shurikeni. Наименованието е вдъхновено от гигантските пясъчни червеи Шай-Хулуд от романите "Дюн" и от японското оръжие за хвърляне шурикен, заради подобните му на остриета четинки, обяснява откривателката на фосила Рианън ЛаВайн. 

Тези четинки са характерни за типа прешленести червеи (Annelida), към които спада древният вид Shaihuludia shurikeni. При него те наподобяват остриета.

Екземплярът е бил с дължина около 7-8 см. За разлика от древното създание измислените пясъчни червеи от "Дюн" са дълги стотици метри.

Прешленестите червеи наброяват около 21 000 вида червеи, които живеят както в сухоземна, така и в сладководна и морска среда. 

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини