Зрението на пчелите и морските кончета е много, много древно

    Трилобитите, изчезнали преди 200 милиона години, са имали същата структура на очите като съвременните пчели.

    Невероятното откритие е направено от европейски изследователи след проучване на праисторически вкаменелости, открити в Чехия през 1846г. Докладът им е публикуван в Scientific Reports.

    Трилобитите са живели в моретата през палеозойската ера. Външният им вид е доста кощмарен от наша гледна точка. Тялото им с дължина от 2 до 10 см е покрито отгоре с твърд хитинов щит, съставен от сегменти, всеки от които има шип. Множество пипала и крака са „прикрепени“ към корема отдолу. На тази земя се появяват по времето на големия бум на живота през Камбрий и живеят по време на долния Палеозой преди бавно да измрат. Последните трилобити изчезват в масовото измиране в края на перм преди 250 милиона години. Така че тези същества са били многобройни и разнообразни (над 15 хил. вида) обитатели на планетата в течение на повече от 200 млн. години. И се оказва, че тяхното зрение е било достатъчно добре устоено, че принципът му да бъде запазен от еволюцията в съвременните пчели и ракообразни.

    Използвайки цифрова микроскопия, изследователите изследвали добре запазените очи на трилобит от Чехия, живял преди 429 милиона години. Те се оказали почти идентични с органите на зрението при съвременните водни кончета, пчели и ракообразни. Това предполага, че принципите на зрението при много съвременни насекоми и ракообразни е на възраст поне половин милиард години. Очите на трилобита са съставени от малки структурни елементи (фасетки), както сложното око на пчелите.

    Откритието променя представата на учените за начина на живот на трилобитите. Вероятно те са били активни  през деня, защото такава структура на очите е най-ефективна при ярка светлина. Това също означава, че трилобитите са живели в плитки води край брега.

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини