„Труд": Втори ядрен реактор прегрява в Япония. Преглед на националния печат

„24 часа": Фандъкова спира презонирането, Герджиков подаде оставка

Минко Герджиков, заместник-кметът по финансите на София, се оттегля от поста си заради скандала с презонирането на столицата и повишение на данъците. Това обяви градоначалникът Йорданка Фандъкова.

Като мотив за оставката си Герджиков е посочил "поемане на лична отговорност".

Фандъкова подчерта, че според нея презониране трябва да има, но не иска хората да имат съмнения, че „нещата се правят на тъмно". Също така обяви, че ще внесе в Общинския съвет доклад за спиране на изпълнението на решението за презонирането на града.

"За предложението ми съм получила подкрепата на групата на ГЕРБ и след решението от четвъртък ще се създаде организация до неделя да бъдат изпратени нови съобщения до зоните, чието презониране се връща в старите граници", посочи още кметът.

По думите на Йорданка Фандъкова надвзетите суми от по-високите данъци и такса "смет" могат да се върнат по два начина - в службата за местни данъци и такси или да се приспаднат при бъдещо плащане.

Решението дали да приеме оставката на своя заместник Фандъкова ще вземе в средата на седмицата, когато приключи назначената от нея проверка.

 

„24 часа": Откриха оцелял на покрива на къщата му

Кораб на японските военноморски сили откри мъж на 15 км от префектура Фукушима. Оцелелият се носел на покрива на своята къща от петък, съобщи Агенция „Фокус".

Шейсетгодишният Хиромицу чул предупреждението за приближаващо цунами и се прибрал у дома да събере вещите си. Не успял да избяга от природната стихия и гигантската вълна отнесла къщата му в морето.

Шинкава се качил на покрива на носещата се по водата къща. При инцидента загинала неговата съпруга, отнесена от вълната в океана.

Пострадалият се е отървал само с леки наранявания.

 

„Труд": Здравната каса бойкотира министъра

Здравната каса бойкотира здравния министър д-р Стефан Константинов. Тя отказва да се захване с въвеждането на диагностично-свързаните групи, които от догодина трябва да заменят клиничните пътеки.

Според новата методика пациентът ще се лекува в болница не само за основното заболяване, но и за придружаващите.

"Касата не се включва в този процес, не иска да го подпомага и нещата не се случват", заяви министърът в интервю за "Труд".

 

„Труд": Втори ядрен реактор прегрява в Япония

Компанията „Токио Електрик Пауър", управляваща АЕЦ „Фукушима 1" е започнала подготовка за изпускане на радиоактивна пара от втори реактор на ядрената централа. Това предава Ройтерс, позовавайки се на говорител на компанията.

Той заяви, че количеството радиация, което ще бъде изпуснато, е малко и не е на ниво, което би повлияло на човешкото здраве.

Официален представител на орган за наблюдение на ядрената безопасност заяви рано в неделя, че е получил данни от компанията, че е бил изгубен напълно контролът върху охлаждащата система в реактора.

Броят на хората, имали досег с изтекла от АЕЦ "Фукушима" радиация, може да достигне 160 души, прогнозира японската Агенция за ядрена безопасност. Заради риска от задълбочаване на проблема властите са започнали да подсигуряват с пратки йод североизточната част на страната.

Най-малко 15 японски граждани са влезли в болница със симптоми на радиационно отравяне след инцидента в японската АЕЦ "Фукушима 1". Това предава РИА Новости, позовавайки се на японската агенция Киодо.

 

„Стандарт": Връщат данъци

Държавата и столичната община започват да връщат данъци. Първи на касите ще се наредят софиянци. 300 000 от тях ще получат до седмица преизчислените си по-ниски данък сгради и такса смет. Това стана, след като кметът Йорданка Фандъкова обяви вчера, че отменя новото райониране в София. Заради фалстарта му зам.-кметът по финансите Минко Герджиков подаде оставка. Ще направим отново всички сметки, за да няма хаос и грешки. Новият ред ще влезе в сила догодина, обясни Фандъкова. В същото време стана ясно, че държавата ще връща до 4 бона за надплатени акцизи за стари коли. Над 2300 са подадените заявления в митниците.

„Стандарт": Стари данъци и оставка в София

София осъмна с оставка на зам. кмета по финансите Минко Герджиков. Той пое вината заради хаоса с налозите. "Подавам оставка, защото не искам напрежението от презонирането да се пренесе върху Йорданка Фандъкова", заяви ковчежникът на София. Преди месеци той предложи част от столичните квартали да минат в други зони, според които трябваше да плащат по-високи налози. Промените предвиждаха 8% от собствениците на имоти или 123 000 души да плащат повече. Това обаче разгневи столичани, тъй като при изчисленията на данъците се получиха десетки недоразумения.

Минко Герджиков и Фандъкова се видели рано вчера сутринта в кметския кабинет, където зам.-кметът подал оставка. Градоначалникът пък свика пресконференция, като побърза да съобщи, че спира презонирането и връща старите налози. Фандъкова съобщи и че няма да приеме оставката на Герджиков, докато не приключи проверката, която тя нареди в четвъртък. Инспекцията има за цел да провери правилно ли са изчислени данъците според новите зони в София.

 

„Монитор": Забъркват ин витро в гаражи

Всевъзможни кабинети у нас правят некачествени лабораторни анализи на бездетни двойки. Медици дори си позволяват да прилагат и методи на асистираната репродукция, без да имат условия за това. Никой не контролира как и къде се извършват тези процедури, което носи огромен риск за семействата без деца. Заради зле направени анализи техните здравословни проблеми могат да се задълбочат сериозно. Това съобщи д-р Мариела Даскалова от Медицински център „Надежда за репродуктив" в рамките на кръгла маса в Пловдив  за стерилитета.

„За безобразните лабораторни анализи не успях да намеря по-силна дума. От години при нас пристигат ужасни спектограми, които решават съдбата на някое семейство. И мога да изброя по пациенти какви безумни неща са им направени и как няма никакъв контрол", каза д-р Даскалова.

 

„Монитор": Фандъкова отменя високите данъци

Общинският съвет в София да гласува спиране на решението за презониране на града, което повиши данъците на част от столичани. Такова предложение ще направи кметът Йорданка Фандъкова на следващото заседание на местния парламент в четвъртък, съобщи самата тя вчера.

До стопирането на презонирането се стигна, след като в общината започнаха да постъпват сигнали за завишени повече от очакваното данъци. Такива случаи имаше в кварталите „Младост", Горубляне и „Банишора".

На 16 декември общинарите промениха обхвата на четирите зони в града. Така някои квартали преминаха в зони с по-високи данъчни оценки на имотите, което наду такса смет и данък сгради за живеещите в тях. Очакваше се повишението на налозите да е между 18 и 45%. След началото на данъчната кампания обаче се оказа, че на места има 50% и дори 100% скок.

„Монитор": Мъж оцеля в океана на покрива на къщата си

Кораб на японските военноморски сили откри мъж на 15 км от префектура Фукушима. Оцелелият се носел на покрива на своята къща от петък, съобщиха агенциите.

60-годишният Хиромицу Шинкава чул предупреждението за приближаващо цунами и се прибрал у дома да събере вещите си. Не успял да избяга от природната стихия и гигантската вълна отнесла къщата му в океана.

Шинкава се качил на покрива на носещата се по водата къща. При инцидента загинала неговата съпруга, отнесена от вълната в океана.

Общият брой на загиналите от опустошителното земетресение и последвалото го цунами в Япония вероятно ще надвиши 10 000 души само в префектурата Мияги, предупреди началникът на местната полиция.

Наото Такеучи, който бе цитиран от държавната телевизия NHK, заяви, че "не изпитва никакви съмнения" относно броя на загиналите в неговата префектура - най-тежко засегнатия от катастрофалното природно бедствие регион на страната. Съществуват и редица доклади за хиляди граждани в неизвестност. Само в малкия пристанищен град Минамисанрику, който бе залят от цунамито частично, в неизвестност са приблизително 10 000 японци.

Япония преживява най-тежката криза след Втората световна война, заяви премиерът Наото Кан и отправи призив към японците да се обединят, за да преодолеят последиците от катастрофалното земетресение и последвалото цунами.

 

„Дневник": Трусът няма да съсипе японската икономика

До петък най-големият риск за икономическото възстановяване на Япония бяха високите цени на петрола, въпросителните около износа и споровете за бюджета между управляващи и опозиция.

Земетресението и вълните цунами, които поразиха североизточните брегове, припомниха по жесток начин за елементарните опасности, които могат да заплашат икономиката на страната, въпреки че тя е най-подготвената в света за сеизмични изненади.

Размерът на пораженията тепърва ще се изяснява, но вече има съмнение за ръста на БВП, който отчете 3.9% за 2010 г., но в последното тримесечие имаше забавяне от 0.3%, пише "Файненшъл таймс". Вече е ясно, че не най-силният трус в историята на страната, а ударите от цунами по крайбрежните райони нанесоха най-много щети и жертви. Тази част от страната обаче е от по-малко икономическо значение в сравнение със западния регион на перфектурата Кансай. През 1995 г. при земетресението в град Кобе промишлените комплекси там пострадаха сериозно.

 

„Сега": София се отказа от тайно повишените данъци

Една седмица след като избухна скандалът с грешно изчислените и тайно увеличени данъци на хиляди софиянци, кметът на столицата Йорданка Фандъкова най-после призна, че проблем има и се налага повишението да бъде отменено. Безпрецедентното решение за преизчисляване на налозите насред данъчната кампания бе съобщено на извънредна пресконференция вчера.

Кметът ще внесе в четвъртък в Столичния общински съвет доклад за отлагане с една година на новото зониране на София, което доведе до вдигането на данък сгради и такса смет в 19 района. СДС, ДСБ и БСП обаче настояват новото зониране да бъде не просто отложено, а изобщо отменено.

 

„Дума": Цялата страна скочи срещу цените

Хиляди българи от цялата страна излязоха на протест срещу високите цени на горивото и срещу неконтролируемия скок на цените. Цялата страна бе залята от протестни шествия.

Възгласи "Оставка!" и "Мафия!" огласиха пространството пред Министерски съвет вчера. Столичани скочиха срещу високите цени на храни, горива, ток и вода в България. Гневните граждани призоваха управляващите да се вземат в ръце. Протестиращите настояваха ГЕРБ да предприеме спешни мерки за ценовия шок, засегнал джоба на обикновения българин. "Цените се качват, вие падате!" скандираха хората и обвиняваха правителството в бездействие.

По същото време много български градове бяха огласявани от безспирно бучене на клаксони. "Протест!" скандира и по-голямата част от българските шофьори. Техният гняв бе провокиран основно от постоянно увеличаващите се цени на горивата. В знак на протест шофьори от цялата страна зареждаха автомобилите си за жълти стотинки. Безкрайни опашки по бензиностанции блокираха движението в София и в някои от големите градове. Стикери с бензинов пистолет, опрян в главата на клиент, заляха улиците и се разпространяваха от ръка на ръка.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини