Двойките без брак ще имат същите права като на женените

Ако днес млада двойка без брак реши да се възползва от облекченията, които предлага държавата при теглене на ипотечен кредит - няма да може. Трябва да има подпис в гражданското, преди да подаде документите си в НАП, предаде КРОСС.

Това е само един от примерите за различите в правата на семейство с и без сватба. Различни статистики твърдят, че около половината от децата, които се раждат у нас, са от семейства, които са без брак. За тях също има някои разлики в определени ситуации.

Тъкмо от правата на децата тръгват идеите за промяна в семейния кодекс, които се подготвят. В момента несемейни двойки не могат да са осиновители, бавна и тромава е процедурата детето да получи издръжка, когато родителите му се разделят.

При раздяла на партньорите децата да остават да живеят в жилището до 18-ата си година - това е една от промените, които предлага депутатът Емил Радев. Смята, че трябва да стане по-лесно и осигуряването на издръжка.

„И в момента има такава издръжка, но въпросът е как да се опрости режимът да не е нужна дълга семейна битка за осигуряването на такава издръжка. Да си получават децата нормалната издръжка, да им се осигури жилище, в което те са живели до момента, а не, когато единият партньор бъде изведен от жилището и децата са при него, тези деца да се сблъскат с всички трудности", коментира пред бТВ Радев.

Според него трябва да се уеднаквят правата на двойките с и без брак да осиновяват дете. Още не е ясно как ще се даде право на единият от партньорите да наследи другия.

Поне 4 са нормативните актове, в които трябва да се направят промени. В момента тече процес за сформиране на работна група от различни институции, която да създаде формулировките и да предложи механизми за увеличаване на правата на хората, живеещи без брак във фактическо съжителство.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини