Десетки панирани звънят в Обсерваторията заради "опасен" астероид

Астрономите от обсерваторията в Рожен са затрупани през последните дни от въпроси на граждани заплашена ли е Земята от астероид „убиец”, съобщи заместник-директорът на Националната астрономическа обсерватория в Рожен Никола Петров. Паниката е предизвикана от публикации в български медии, според които към Земята се е насочил астероид.  Обаждат се предимно притеснени възрастни хора, които питат „Вярно ли е, че до ден-два ще ни удари астероид?”.

Отговорът на астрономите е категоричен: „В момента няма астероид, който да заплашва Земята с гибел”, посочи Никола Петров.

Учените от НАО- Рожен обясняват на гражданите, че опасенията им са абсолютно неоснователни. Всяка година на земната повърхност падат средно около 18 хил. метеорита със средно тегло около 10 тона, но този в Челябинск предизвика толкова паника, защото това е първият астероид, паднал в близост до населено място, уточнява Никола Петров.

 НАО- Рожен е една от 6-те обсерватории в света, работещи по програма, свързана със следене и наблюдение на астероидите в Слънчевата система и частично с тези астероиди, които са с вероятност за опасен сблъсък със Земята.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини