Главчев начело на МВнР е като БФС да управлява Сметната палата, каза Калфин

Няма логика в министерските рокади. Това е подигравка с цялата дипломатическа служба, заяви бившият външен министър

Няма много логика в рокадите в Министерството на външните работи. Смятам, че това е подигравка с цялата дипломатическа служба. Мисля, че има нужда от човек, който е дипломат - и има доста голям избор за това нещо. Тезата, че всеки може да застане начело на МВнР не е добра.

Това заяви пред БНР бившият външен министър Ивайло Калфин по повод рокадите в служебния кабинет и днешния президентски указ, с който за външен министър бе назначен служебния премиер Димитър Главчев. Според Калфин това назначение и факта, че Главчев се „самопредложи“ за външен министър, показва липса на доверие и ниска мотивация в администрацията.

Дипломатът посочи, че в МВнР има и двама зам.-министри, които са външни за системата. „Рисковете са големи, а най-малкият проблем е провеждането на изборите в чужбина“, добави Калфин.

Той коментира фигурата на уволнения служебен външен министър Стефан Димитров. По думите му той е много добър дипломат, който си е на мястото в МВнР:

„Той е от тези хора, които са наясно, че няма как политиката ни просто да се смени - да не говорим, че не вижда необходимост да я сменя. Той е един от много добрите наши дипломати. Всички тези истории, че не си вдигал телефона, важат само за хора, които не познават как работи МВнР."

Ако е бил в Черна гора без телефон, е имало как да бъде намерен през дежурния телефон в посолството, добави Калфин. Той коментира, че външната политика е професионална дейност и че Димитър Главчев трудно ще се справи с работата си като външен министър.

„С цялото ми уважение към г-н Главчев, който е добър икономист, счетоводител и одитор, но появата му в МВнР може да се приравни с появата на председателя на БФС да управлява Сметната палата. Трябва да имаш компетентност в тази област. Ако човек си дава сметка за това, не би се хванал, освен ако не е под натиск, за нещо, което е изцяло извън неговите разбирания."

Калфин изтъкна, че външният министър трябва да участва активно в срещите на външните министри. Той попита дали Главчев има нужните езикови умения или ще изпраща някого от негово име. По думите му външната политика се случва до голяма степен ви индивидуални разговори, а не в залата, където се записва.

Бившият топ дипломат на България изтъкна, че в момента ситуацията е усложнена на международно ниво и кой управлява МВнР не е второстепенен въпрос.

Ивайло Калфин определи конституционните промени, приети през декември, като „много неудачни“. Според него президентът Румен Радев все още носи отговорност в политическия процес, тъй като все още подписва укази. Той изтъкна, че има редица закони, които са останали недовършени покрай започната съдебна реформа.

„Като си напишем лош закон, после да не търсим вината в един или друг човек“, каза Ивайло Калфин.

Дипломатът добави, че не е изключено настоящото служебно правителство да трябва да управлява за по-дълъг период от време.

 

Източник: Offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ба
    Бай Танас общественик
    4 0
    15:38, 22 апр 2024
    Заради калфата тоя "умник" който бе няколко месеца в кабинета на Бойко Борисов и въведе швейцарското правило и куп поразии сега много кандидат пенсионери трябва да чакат за зелена трева и да сънуват че имат пенсия .
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини