Планетариумът в Смолян прави виртуална разходка до ЦЕРН

Уникална виртуална разходка в подземните лаборатории на ЦЕРН ще направи утре Планетариумът в Смолян.

В първия по рода си експеримент, който ще стартира на 5 март в 14 часа в планетариума, ще могат да се включат всички, които имат интерес към тайните на Вселената. Връзката с най-големия научен център ще се осъществи чреч видеомост и ще покаже част от работата в най-голямата физична лаборатория по елементарни частици в света, разположена на 100 метра под земята. Видеомостът ще продължи 60 минути, а в края му ще има възможност за въпроси към учените от ЦЕРН.

Посетителите ще могат да завадат въпроси за всичко, което ги интересува, а български специалисти ще отговарят директно и ще покажат най-интересните корпуси на подземния научен институт. Сред специалните екскурзоводи в света на висшата физика ще бъде и смолянчанинът инж. Атанас Батинков. Той е бивш кръжочник в смолянския Планетариум, а събитието е част от множество прояви, с които звездната институция отбелязва 40 години от създаването си.

Тази виртуална разходка всъщност ще ни даде възможност да влезем на места, в които имат достъп само учените от ЦЕРН“, обясни директорът на комплекса в Смолян Марияна Хаджигенчева и допълни, че акцент ще бъде посещението на един от детекторите на големия адронен колайдер или т.нар. ускорител.

Тези, които не могат да присъстват на срещата в Планетариума, ще могат я да наблюдават в реално време в интернет, чрез линкове на официалната страница на Планетариума, както и на страницата във Фейсбук.

 Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини