Моника Маковей: Промените в Конституцията прахосват време

Бившият правосъден министър на Румъния Моника Маковей заяви, че промените в Конституцията у нас само ще забавят борбата с корупцията.
Маковей, известна като архитект на румънската съдебна реформа, довела до арести и присъди на политици, участва във форум в София, организиран от Инициатива "Правосъдие за всеки", предаде БТА. 

Според нея промените в Конституцията, с които управляващите у нас предвиждат промени във Висшия съдебен съвет, са прахосване на време. Тя посъветва България да намери човек, който е готов да поема рискове и да не се страхува, а не само да се създават нови органи и да се променят закони. 

"Така само се отлагат действия. Нужни са ви професионалисти и независими прокурори", смята ексминистърът, която сега е евродепутат. 

По думите й важно е всички да работят в един екип и то само по най-тежките престъпления. 

Само тези, които дръзват да предприемат нещо ще успеят. Има две решения за успеха - политиците трябва да имат желание и съдиите и прокурорите трябва да се заемат", посочи още Маковей.

Тя изтъкна, че в Румъния са създали прокуратура за борба с корупцията, която да се бори с държавни служители, политици и магистрати, и са написали нов закона за обществените поръчки. Тя напомни, че за ръководител на това звено е бил избран човек, който е бил склонен да поема рискове, независим. От службата никога не е изтичала информация, дори към МВР, подчерта Маковей. Първоначално за борба с корупцията в Румъния се давали само условни присъди, но в последствие нещата се променили и вече осъдените лежат в затвора. 

Вчера в интервю за предаването  "Дикoff" по Нова телевизия Маковей бе помолена да коментира думите на българския премиер Бойко Борисов от преди две седмици: "На Румъния ще й видите правосъдната система. Бях там, видях - нищо не се случва, различно от гонения политически". 

Тя заяви, че това е пълна лъжа и се аргументира с факта, че в Румъния се разследват политици от всички партии и в повечето случаи доказателствата се огласяват. 
Маковей беше категорична, че не става въпрос за някаква политическа мъст и коментира, че и в България политиците се оправдават с това. 

"Това, което е казал Борисов, е лъжа. Най-ефективно би било да се хване за работа и да направи така, както направихме ние в Румъния. Трябва да спрат да крадат, да спрат корупцията и финансовите измами, прането на пари. Това, че Бойко Борисов го е казал, е лош знак, това е знак, че няма намерение да води борба срещу корупцията в България", подчерта тя. 

В отговор на въпрос Маковей дори заяви, че е готова да стане правосъден министър на България, но никой не я e търсил.

Моника Маковей е министър на правосъдието в периода 2004-2007 г. Благодарение на нея Румъния успява да проведе най-мащабната съдебна реформа в страна от бившия Съветски блок. Тя въвежда много коментираното напоследък у нас случайно разпределение на делата, изолира влиянието на бившите комунистически служби "Секуритате", създава независима прокуратура за борба с корупцията по високите етажи на властта, припомня БНР.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    1.
    1..2..3......12
    1 0
    13:18, 25 май 2015
    В правосъдната система на Капо ди тути капи, където Държавата е на Капите, Моника не може да има !
Последни новини