Железният Величко Чолаков вдигна за последно щангите на бенефиса си

Той пое щафетата от треньора си Костадин Грозданов, който обяви оттеглянето си

Величко направи последният опит във вдигането на щанги днес и за последно изтласка тежестите на подиума, за да предаде щафетата на по-маладите състезатели. Така в изцяло обновената спортна зала в Смолян, днес олимпийският шампион сложи край на 20 годишната си състезателна дейност.

С турнир по вдигане на тежести за младежи и девойки беше отбелязан двоен повод в спортната история на тежкоатлетите в Смолян. Момчета до 15 години и девойки до 17 годишна възраст от клубовете в Асеновград, Смолян, Хасково, Карлово и Сопот се състезаваха в чест на 35 години от основаването на Спортния клуб по вдигане на тежести „Родопа“ и бенефиса на Величко Чолаков-Железния.

Той сложи край на спортната си кариера като състезател, но остава треньор на 20-те, засега, смолянски момчета. Днес те подобаващо представиха треньора си и домакините на подиума.

След първия турнир по щанги миналата година, в Смолян днес се проведе втори такъв, с надеждата след време да стане официален и атрактивен за младите щангисти не само от България. За годишнината на „Родопа“ днес участваха общо 28 деца-14 момичета и 14 момчета. Те вдигаха щанги и бяха оценявани от жури по системата на Синклер, в която най-лекия се състезава с най-тежкия. Всички получиха награди, осигурени от Община Смолян, на олимпийския принцип, че най-важно е участието, особено за тези, които за първи път излязоха на подиума, обясни Даниела Керкелова, една от най-изявените щангистки със световни отличия.

Клубът по щанги в Смолян е единственият, който прави бенефис на изявените си състезатели.

След бенефиса на Даниела Керкелова преди 10 години, когато „Родопа-Смолян“ чества 25 години от създаването си, днес се чества сбогуването със спортната сцена и на Величко. „В щангите в цяла България не съм чула да се прави бенефис, освен в нашия град“, коментира Керкелова и благодари на Община Смолян за организацията и финансовата подкрепа за спортната дейност и изявите на Клуба по щанги.

След турнира честванията продължиха с гайдите и песните на Ансамбъл „Родопа“, Валя Балканска и гайдарят Петър Янев, които пяха и свириха за множеството гости, колеги, приятели на Величко Чолаков и щангите. Много подаръци, слова и благодарности получи Железния Величко. Последен обаче го поздрави и му пожела „На добър път“ личният му треньор Костадин Грозданов, който именно на бенефиса на Величко обяви, че се оттегля от треньорската скамейка и отстъпва мястото на най-заслужилия си спортист-Железния. Двамата минаха за последно заедно по килимчето към подиума, където Железния изтласка за сбогом. Слова, подаръци и почести имаше от Федерацията по вдигане на тежести, Министерството на спорта, Общината, депутата д-р Дариткова и Областната дирекция на МВР. За изключителни заслуги към спорта комадирът на 101 Алпийски батальон подп.Кацаров връчи почетен плакет на батальона. Да попълни витрината с медали на възпитаниците си, пък му пожела от името на пирятелите ексшефа на полицията Кирил Хаджихристев.

"Аз обикновено не се вълнувам, но днес вълнението е голямо. Затова  ще бъда кратък. Благодаря на всички, особено на Община Смолян, която през последните 4 години стои плътно зад спорта и обещавам много медали", каза Железния в края на официалната церемония и подари на треньора си Грозданов колаж от снимки с най-важните моменти в спортната им кариера заедно.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини