Битка за ученици в училищата в Смолян и областта

Сто осмокласници по-малко завършват тази година, ръст на завършващите 7 клас в областта

Отлив от професионалното образование е другата тенденция, посочена от експертите към РИО Смолян. Комисията по заетостта към областния управите утвърди държавния план-прием за учебната 2016/2017 година, изработен на базата на броя ученици, завършващи 7 и 8 клас, както и демографските процеси, свързани с раждаемост и миграция в област Смолян.

Очертава се изключително голяма конкуренция между отделните училища за привличане на ученици, а паралелките са намалени заради по-малко ученици. С близо сто по-малко са завършващите тази година осмокласници, стана ясно на заседанието на Комисията по заетост. Регионалният инспекторат по образованието в Смолян е изготвил проект за държавен прием за учебната 2016/2017 г, който беше приет на заседанието, предстои да се одобри от Министерството на образованието.

Според новия план общият брой на паралелките в проекта за държавен прием намаляват с четири и стават 50. Предложението за държавен план-прием в училищата в Смолянска област е съобразено с броя на завършващите седми и осми клас ученици. Тази година завършат 880 седмокласници, при 806 миналата година. Тревожна обаче е ситуацията със завършващите осмокласници, които са 409 - с близо сто по-малко от предишната година. Затова в новия план -прием са заложени 10 непрофилирани паралелки - с две по-малко от сега, 2 профилирани и 12 професионални паралелки.

Характерното за професионалните гимназии е, че предлагат по две специалности в една паралелка.

Заради тенденцията за отлив от професионалното образование, професионалните гимназии са принудени да предлагат обучение по две професии в една паралелка, констатират експертите. По този начин успяват да поддържат диапазона от професии и специалности по-голям, за да имат избор учениците и техните родители, обясняват от РИО.
Запазват се четирите професионални паралелки, които са в професионалните гимназии на община Смолян и това е сформирания държавен план-прием за 18 паралелки след завършен седми клас.

14 са профилираните паралелки за след седми клас, с една повече в сравнение с миналата година в община Златоград, където има една с чуждоезиков профил с английски език, а втората е с немски. Според експертите там имат много добри традиции и качествена подготовка в чуждоезиковото обучение с немски език, заради което РИО е предложил допълнителна такава паралелка.

СмолянБГвести.нет

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини