Миграцията и конфликтът в Сирия ще доминират сесията на ООН

Очаква се миграцията, бежанските кризи и конфликтът в Сирия да доминират в дебатите на започващата днес в Ню Йорк 71-ва годишна сесия на Общото събрание на ООН.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун ще председателства днес среща на високо равнише, посветена на миграцията, съобщиха ДПА и БТА.

Не е ясно обаче как точно форумът ще повлияе върху живота на над 65-те милиона души по света, принудени да напуснат домовете си заради конфликти. От тях 21 милиона са бежанци, напуснали и страните си.

Месеци продължиха в ООН дискусиите за политическа декларация, която трябва да бъде приета с консенсус. Те доведоха до проект, критикуван за това, че просто компилира съществуващи закони и принципи за отношението към мигрантите и бежанците.

Предложеният документ няма обвързваща сила. Вероятно 193-те страни членки на ООН ще обещаят да подпомагат и насочват по-добре потоците мигранти и бежанците, като защитават човешките права.

Ще бъдат поети и ангажименти за преодоляване на конфликтите; за включване в бежанците в живота в приемащите страни; за защита на най-уязвимите мигранти като жените и момичетата.

Правозащитната организация "Хюмън райтс уоч" нарече документа "пропусната възможност да се разшири обхватът на защитата".

"Всички бихме искали това да е по-силен документ", каза Бан Ки-мун. Генералният секретар, подкрепян от западноевропейските страни, наблегна на разпределянето на глобалната отговорност, което би означавало глобално разпределение по света на хората, бягащи от своите страни. Някои страни като

Китай и Русия обаче не са съгладни със силния акцент върху равностойното разпределение. Те предпочитат в текста да се наблегне на международното сътрудничество.

Документът е "компромис, от който никой не е доволен", заяви пред ДПА дипломат, пожелал анонимност.

Преговорите се усложняваха допълнително от факта, че документът засяга както бежанците, които бягат от конфликти, така и мигрантите, които търсят социални и икономически възможности.

Във вторник президентът на САЩ Барак Обама ще бъде домакин на друга среща, посветена на помощта за бежанците, предаде АП. Очаква се най-малко 45 страни да поемат ангажименти, така че хуманитарната помощ да бъде увеличена с 3 милиарда долара, цел поставена от САЩ.

В сряда генералният секретар на ООН ще се срещне с представители на страните, които ще предадат документи за ратификацията на приетата в Париж декларация за борба с глобалното затопляне.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини