Ще се мият ли улиците в Смолян или да вадим противогазите?

    През последните 10-тина дни, в които снегът се стопи, а вятърът разнася на талази натрупания от зимата пясък, ситуацията често прилича на пустинна буря, а дишането е трудно. Положението е много неприятно за всички, но особено трудно е за майките с малки деца,  все по-често по-улиците в града се появяват хора с маски на устата, но не заради грипна епидемия, а заради високата запрашеност, която особено мъчи хронично болните. След множеството сигнали и запитвания на читатели на „Смолян Бгвести.нет“ за пясъчните вихрушки и високата запрашеност на улиците в Смолян, потърсихме коментар от Общинското ръководство.

    Зам.-кметът Марияна Цекова обясни, че трябва да приключи зимния сезон, което е регламентирано в наредба през месец април.

    От миналата седмица Общината е разпоредила да започне събиране на боклуците, метене на натрупания от зимата пясък, както и рязане на храстите.

    Скоро обаче измиване на улиците не може да се направи. Ако сега улиците се измият и последва застудяване и влошаване на времето, пак ще се наложи опесъчаване и тази дейност би била напразна, обясни Цекова и допълни, че миенето е едно голямо перо и трябва да се извърши целесъобразно. Зам.-кметът даде пример с опита на определени места в града да се направи измиване, след което там са станали катастрофи поради заледяване на улични участъци.

    Цекова обаче уточни, че републиканската пътна мрежа не е ангажимент на Община Смолян, а на Областно пътно управление/ОПУ/. На практика това е цялото основно трасе, което започва от входа на Смолян през кв. „Каптажа“, минава през ул.“Миньорска“ и през главната артерия и обходния път, продължава през кварталите “Райково“ и „Устово“ към изхода за Мадан. От Областно пътно управление обаче и миналата година не са мили пътищата, които са техен ангажимент.

    Общината не може да ги задължи да го извършат, макар че ОПУ са хвърлили много повече пясък заради тежката зимна обстановка, коментира още зам.-кметът.

    Преди обаче Общината да направи пролетното измиване на улиците, фирмите ще трябва да приберат техниката за зимно поддържане, температурите да се стабилизират, а гражданите на Смолян ще чакаме до април. Когато поне по документи приключва зимата.

    До тогава ще се движим из града с маски и противогази, а тези които нямат- да сведат дишането до минимум и...по-малко да си отварят устите! 

    П.П. Щото прашно, не за друго...

    Щиляна Чакърова

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (4)

    • 1
      Драги, моите статуси се четат от мои приятели, аз на тях пример няма за какво да давам! Вие се водите официална медия, която бива четена от стотици хора. Вместо да приемете достойно градивна критика, четете моите постове да търсите грешките, на обикновен читетел. Голямо "Браво".
      Вашите статии трябва да минат през редактор, преди да се поднесат на читателите ви.
      Вие трабва да сте пример. Но кой ли е " г-к Михайлов" да ви поднесе критика- един от многото обикновени читатели. Със сигурност нямам претенции за грамотността си, но и работата ми , за разлика от вашата, не го изисква до такава степен.
      За голямо мое съжаление,вашият неадекватен отговор показва че правописните грешки, са резултат от много по-голям проблем.
      Извинявам се, че коментарът ми изглежда като заяждане.
      Желая ви успех с бъдещите статии.
      Приятна вечер.

      "г-к Михайлов"
    • 2
      Не
      не разбрах
      1 0
      23:50, 24 фев 2017
      Аз не разбрах какво точно отговорихте от сайта?? Г-на иска да чете качествени неща и аз го подкрепям. Сайта се опитва да има собствено мнение по темите и в това няма лошо. Моля продължавайте да изказвате мнение по темите, които ни вълнуват и не правете забележки ( ако това сте имали предвид) на хората които също искат да изкажат мнение. Понякога определени теми трябва да се дискутират от гражданите. Ако засягате интересни теми ще става дискусия. Всяко общество има нужда от това. Между другото смятам да гледам сесията на общинския съвет, която ще предавате.
      • Щи
        Щиляна
        1 0
        09:14, 25 фев 2017
        До "не разбрал" и останалите като него:
        Никой не прави забележки за това, че има дискусия по изложените теми, новини или мнения на авторите в сайта, независимо от това дали тези мнения отричат или подкрепят позицията на медията! Това е смисъла на коментарите. Но за съжаление няма дискусия по която и да е тема, а се правят евтини забележки за грамотност на авторите и то от хора, които сами по себе си пишат неграмотно. Това не са коментари по същество!
    • 3
      M
      m
      4 0
      12:06, 25 фев 2017
      и все пак темата Е "Ще се мият ли улиците в Смолян или да вадим противогазите? " а хората си мълчат, вятъра си вее и така...
    Последни новини