Русия бойкотира забраната на ядреното оръжие

Русия няма да участва в преговорите за забрана на ядрено оръжие в Ню Йорк на 27 март, доколкото не ги счита за своевременни. За това съобщава "Коммерсантъ", като цитира ​директора надепартамента по въпросите на неразпространението и контрола на оръжията на руското външно министерство Михаил Улянов.

Улянов отбелязва, че независимо от стремежа на Русия към изграбдането на свят без ядрено оръжие, "към достигането на тази цел трябва да се притъпва осмислено, поетапно и като се вземат предвид всички съпътстващи обстоятелства".

"Предлаганият от тях начин на действия кара да си припомним известното изречение, че понекога пътят към ада е постлан с добри намерения. Тази инициатива е лошо разчетена и даже вредна" - заяви Улянов. Задачата пред тези преговори, според дипломата, не е актуална и има "ярко изразен романтичен характер", доколкото в момента ядреното оръжие е една от опорите на глобалната стабилност.

Сходна позиция имат и други ядрени държави, включително САЩ и Китай. Директорът на Съвета за национална безопасност на САЩ Кристофър Форд вече каза, че САЩ е "категорично против инициативата за забрана на ядрено оръжие".

Пекин също заяви, че няма да участва в преговорите.

Решението за начало на международни преговори, които да доведат до изработването на конвенция за забрана на ядреното оръжие, бе взето от генералната Асамблея на ООН на 23 декамври 2016 год.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини