Русия обяви Полша за военна цел, ако тя приеме ядрени оръжия

Заплахата идва дни, след като президентът Дуда изрази готовност за разполагане на натовски ядрен арсенал

Ако ядрени оръжия на НАТО бъдат постоянно разположени в Полша, те ще се превърнат във военна цел на Русия. Това обяви руският зам.-министър на външните работи Сергей Рябков.

„Действия в тази посока [приемане на тяхната територия на ядрени оръжия] няма да гарантират по-голяма сигурност - допълни Рябков. - Безспорно разширяването на съвместните ядрени мисии в рамките на НАТО, независимо от това кои страни участват в тази практика, има чисто дестабилизиращ характер. На практика той е заплашителен“.

Според руския зам.-министър всички политици, които в момента обсъждат в Полша подобна схема, трябва да са наясно, че „промените в тази посока няма да увеличат безопасността на Полша, а съответните [ядрени] обекти определено ще станат мишена“.

Заплашителното изявление на Рябков едва само три дни, след като порският президент Анджей Дуда обяви, че страната е готова да разположи на своя територия ядрено оръжие, ако НАТО предприеме такава стъпка в отговор на руснаците, които разполагат подобни оръжия в Беларус и ексклава Калининград.

Още тогава говорителят на Владимир Путин - Дмитрий Песков обяви: „Военните ще анализират ситуацията в случай на реализация на тези планове и във всички случаи ще направят всичко необходимо, ще предприемат всички нужни ответни мерки, за да се гарантира нашата безопасност“.

 

Източник: http://www.segabg.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини