Съдът: Холандия е частично отговорна за клането в Сребреница

Хагски съд потвърди предишна присъда за отговорността на Холандия за смъртта на над 300 мюсюлмани, убити от босненските сръбски сили през 1995 г. в Сребреница.

Съдът обаче смекчи до известна степен присъдата от 2014 година на Граждански съд в Хага, според която холандските войници носят отговорност за предаването на 350 мъже, укриващи се от сръбските сили в базата на ООН в Сребреница, посочва ДПА, цитирана от БТА.

Според днешното решение на Апелативния съд властите в Холадния са частично отговорни за смъртта на предадените мъже, потърсили убежище. Председателстващият съдия Гепке Дулек заяви, че в резултат на предаването на мъжете от холандските миротворци, "те са били лишени от възможност за оцеляване".

Присъдата се разглежда като изключение, тъй като ООН се ползва с имунитет от съдебно преследване, отбелязва Ройтерс. 

Въпросните 350 жертви са част от около общо 8000 мюсюлмани - предимно мъже и момчета, убити от босненските сръбски сили в най-жестокото клане в Европа след Втората световна война.

Сребреница и околните села бяха населени преобладаващо с мюсюлмани в предимно сръбската Източна Босна. Анклавът бе под военна обсада от началото на босненската война през 1992 г. до клането само няколко месеца преди приключването на конфликта чрез международно посредничество. 

Още в края на 2012 година обаче сръбският президент Томислав Николич заяви пред италианското издание "Кориере дела Сера", че в Сребреница през 1995 г. не е имало геноцид. 

През 2015 година Европейският съюз обяви, че ще окаже помощ за привличането под отговорност на виновните за геноцида в Сребреница преди 20 години. 

"Ние потвърждаваме нашата твърда позиция за оказване на помощ по привличането на виновните под отговорност. Европейската интеграция започва с правосъдие, заедно с помирение между народите и тяхната съвместна работа над общия проект за мир, сигурност и разцвет“, каза тогавапредседателят на ЕК Жан-Клод Юнкер.

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини