20 °C

Касата няма да плаща зъбните протези на пенсионерите

Здравната каса отложи обещаните от служебния здравен министър Илко Семерджиев безплатни зъбни протези за възрастните хора за догодина.

Плаковото протезиране при пациенти над 75-годишна възраст, което трябваше да влезе в сила от 1 юли т. г., се пренасрочва за 1 януари 2018 г., е решил Надзорният съвет на касата.

Допълнителната стоматологична услуга за възрастните хора дори беше записана в наредбата за основния пакет дейности, плащани от НЗОК, а нужните пари за тази година трябваше да дойдат от резерва на касата. Промяната предвижда касата да покрива зъбни протези за възрастни над 75-годишна възраст от средата на тази година. От 1 януари 2018 г. НЗОК трябваше да започне да заплаща същата дейност при възрастни от 70 до 74 години включително, а от 1 юни догодина - и за възрастни от 65 до 69-годишна възраст.

 От стенограмата на заседанието на надзорния съвет на фонда обаче става ясно, че пари за тази дейност няма.

"Ние сме казали, че няма. Ясно и категорично", казва шефът на надзора и зам.-министър на финансите Кирил Ананиев на представителя на здравното министерство Николина Сотирова, която отбелязва, че трябва да се разгледа възможността да се финансира новата дейност. Сотирова отвръща, че наредбата е в сила и трябва да се изпълнява, но според Ананиев това ще се случи "при възможност".

Дори и промяната да беше влязла в сила, здравната каса щеше да плаща само труда на зъболекарите, но не и самите протези. За целта бяха нужни 20 млн. лв. за денталната помощ, но при поредна година на дефицити в бюджетите за лекарства и болници касата не може да отпусне сумата.

Източник: actualno.com

1 Коментар

Хороскоп за 16.07.2018

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини