Над 500 декара и няколко сгради спасени при пожари само за три дни

    Общо седем пожара са гасили огнеборците в Смолян и областта само за трите дни от 20 до 22 октомври. Повечето от огнените инциденти са били предизвикани от небрежност при палене на огън на открито. В гасенето на по-сериозните пожари са участвали и доброволци, както и жители на селата с пламнали терени. 20 декара гора са били унищожени при горски пожар в района на местност „Клокотлийски дол“, общ. Смолян, собственост - ГПК „Средногорец“. Огнеборци от РС ПБЗН - Смолян са ликвидирали пожара. Спасени са 150 дка  смесена гора и една сграда в близост до пожара. Оказана е помощ от десет служители на ТП ДГС - Смолян и осем доброволци. В събота сутринта около 08:40 ч. е получен сигнал за пожар отново в същата местност.  Пожарогасенето е извършено от екип на РС ПБЗН – Смолян. В гасителните действия участвали 2-ма служители на ГПК - Средногорец и 4-ма доброволци.

    Сухи треви горяха в Смолян, подпалени от 70 годишната собственичка, без загуби се размина пожар в сухи треви, собственост на 50-годишен мъж-изхвърлил незагасена цигара, в Златоград също горяха треви от небрежност при боравене с открит огън.

    В неделния ден огнеборците също са гасили горски пожар и предотвратиха сериозни щети. Огънят пламнал от незагасена цигара край доспатскот осело Любча в горски фонд, собственост на ДГС-Доспат. Унищожени са около декар иглолистна гора, спасено от опожаряване- 200 дка иглолистна гора. Произшествието е посетено и ликвидирано от три екипа на РС ПБЗН – Доспат. Помощ са оказали десет жители на с. Любча, водоноска на общинска администрация Доспат с двама доброволци от ДФ „Бор“, седем служители на ДГС-Доспат. Същия ден вечерта изгорял навес в района на с. Митовска, общ. Мадан, спасени са 20 дка смесена гора.  

    СмолянБГвести

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Коментари в сайта

    Последни новини