Младежи от четири държави обикалят рудниците в Мадан, издирват колекционери на кристали

    Младежи от няколко държави и българските им приятели обикалят рудниците край Мадан и издирват колекционери на кристали. Освен това творят и обменят знания , емоции и приятелства с децата и връстниците си в Мадан, където живеят вече почти два месеца. Всичко това се случва благодарение проекта «Изкуството – мост между различията-2», който за втора година събира доброволци от България, Македония, Турция и Испания, а кулминация на дейностите е фестивалът на Родопския кристал в края на август.

    Тази година в Мадан ще се съберат 16 младежи, част от които пристигнаха в началото на юни, другата част се очакват след две седмици. Идеята за младежки обмен е на Сдружение „Деца със специални потребности“ и се реализира за пръв път през миналата година. Участници в екипа ще бъдат доброволци със специални нужди, членове на сдруженията, ученици, деца от местния Център за социална рехабилитация и всички желаещи да се включат в дейностите по проекта.

    Те творят заедно в уъркшоп в читалището в града, където създават сувенири, рисунки и апликации от кристали и образци от подземните богатства на планината, които миньорите вадят от рудниците в региона. Проектът основно е насочен към младите хора със специални потребности, а на финала всички заедно ще участват с творбите си от кристали на втория Фестивал на Родопския кристал.

    За да видят как точно подземните работници добиват красивите камъни от земните недра, доброволците веднъж седмично посещават и рудниците в района. Те издирват и колекционери на ценните минерали, за да се запознаят и да ги поканят да участват на второто издание на Фестивала на родопския кристал на 24 август- празника на града и Ден на миньора. На изложението ще бъдат поканени и колекционери от страната и чужбина, а част от програмата е подготовка и на изложбата от произведения на изкуството, рисувани и моделирани от доброволците с кристали. Освен творческите занимания, гости и домакини ще имат заедно междукултурни вечери, посещение на културни и исторически обекти, интерактивни игри и др. Целта на проекта също е привличане на туристите в града и разширяването на работната сфера на хората със специални потребности.

    „По нетрадиционен начин ще търсим новаторски подходи за решаване на проблеми, свързани със социалното приобщаване на младежи със специални нужди.“, обобщиха от Сдружението реализиращо младежкия проект за втора поред година.

    СмолянБГвести

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Ко
      Кольо
      1 0
      23:14, 29 юли 2018
      Нашите българи са много прости.това са хитри съгледвачи. Тези, които са ги пратили си точат зъбите за нашите подземни богатства. О, свещена простотия!
    Последни новини