Бензиностанциите влизат в национална карта, като превенция срещу незаконните обекти

Областните дирекции на МВР ще съставят национална карта на всички обекти за разпространение на горива. Това се налага, тъй като, въпреки задълженията на търговците за подаване на информация към НАП и Агенция „Митници“, се оказва че има и такива, които успяват да заобиколят правилата. Към момента няма конкретна статистика за нелегални бензиностанции. Целта на картата е именно да се установи има ли незаконни обекти. Това стана ясно след Оперативно съвещание на МВР с директорите на Областните дирекции на полицията и шефовете на звената на икономическа полиция. Темата на работния формат бе противодействието на контрабандата на горива.

В рамките на 2018 година са проведени 13 съвместни акции на МВР, НАП, Държавна агенция Метрологичен и технически надзор, Агенция “Митници“, с участието на служители от пожарната, подпомагани от служители и на Икономическата полиция. Проверени са 141 обекта общо, общият брой на засечените нарушения е 247, 3 са образуваните досъдебни производства. Най -често срещаното нарушение е разлика в касовата наличност, случаи, в които реалните продажби не са отчетени към НАП, посочи началникът на Междуведомствения център за противодействие на контрабандата Георги Чергов.

„НАП проверява всяка една цистерн,а която влиза в страната и е доставена от държава -членка на ЕС. Всяко едно превозно средство се проверява денонощно на границата. Втората линия на контрол са данъчните складове, където се извършва мониторинг и на „вход4, и на „изход“, третият контрол е по бензиностанциите“, посочи на брифинга, изпълнителният директор на НАП Галя Димитрова. Засечени са случаи на нарушения от бензиностанции, при които за миналата година са укрити 5, 3 млн.лева данъци, посочи тя. Това са 955 хил. литра горива, за които не са отчетени продажби.

В отговор на въпрос от журналистите Галя Димитрова посочи, че в момента текат проверки във всички бензиностанции на народния представител Веселин Марешки.

МВР министърът Младен Маринов обяви, че има напрежение в бранша и службите получават сигнали, за които реагират. Той допълни, че към днешна дата в страната се проверяват 16 обекта.

Шефът на Агенция „Митници“ Георги Костов посочи на брифинга, че за миналата година

Агенцията е извършила 2220 проверки. В тези рамки са засечени много нарушения. Задържаното количество енергийни продукти са общо 7 24 хил. литра и 65 хил. килограма твърдите горива. Това са изключително високи стойности. Посочи шефът на Агенция „Митници“ Георги Костов.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини