29 °C

19 нападения от мечки в Смолянско, от екоинспекцията призовават за завишаване на контрола

Регионалната инспекция по околната среда и водите - Смолян призовава стопаните да обърнат сериозно внимание на необходимостта да се повиши контрола по спазване на издадените заповеди на кметове на общини за забранените за паша места в горските територии държавна и общинска собственост. Призивът е във връзка със зачестилите нападения от кафява мечка от  април 2019г. и изпълнение на процедурата по изплащане на щети от Министерството на околната среда и водите. От началото на годината до сега са регистрирани 19 нападения върху животни и пчелини в Смолянско, като през април те са най-много.

Трябва да се извършване на своевременна регистрация на животните и пчелините по Закона за ветеринарно-медицинската дейност, като не се допуска и изхвърляне и изоставяне на умрели животни и хранителни отпадъци.

Стопаните трябва да вземат превантивни мерки при отглеждане на животни – да не ги пускат на свободна паша без пастир, а при повече животни да се използват кучета. Вечер животните да се прибират на обезопасени места и да се преброяват за установяване на липсващи такива, припомнят от РИОСВ.

При констатиране на щети от страна на стопаните, с цел сформиране на комисия и достоверно определяне на причинителя на щетите, незабавно да се уведомяват горското/ловното стопанство, групата за бързо реагиране към РИОСВ – Смолян (телефони  – 0887 500 739 и 0885 590 060), кметството и/или други отговорни институции, подчертават още от екоинспекцията в Смолян.

СмолянБГвести
Коментирай

За да добавите коментар, трябва да ползвате браузър с поддръжка на JavaScript или да позволите използването на JavaScript в браузъра си, ако то е спряно.
Впишете се с профила си, за да използвате разширените възможности при писане на коментари!
Екипът на Smolyan.bgvesti.NET ви благодари, че използвате кирилица. Отговорността за коментарите е на коментиращите. Сайтът не носи отговорност за коментарите, тъй като модераторите нямат техническа възможност да проверяват коментари 24 часа в денонощието. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от редакторите на сайта при установяването на този факт. Можете да докладвате за нередности и неподходящи коментари с иконата след "Отговор" - "Докладвай за нередност"

Във формата се използва анти-бот защитата на Google reCAPTCHA.

Хороскоп за 22.07.2019

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини