Иван Гешев: Не споделям виждането на, да ги наречем десните екстремисти, че законодателната, изпълнителната и съдебната власт трябва да са разделени

"Не споделям виждането на, да ги наречем десните екстремисти, че законодателната, изпълнителната и съдебната власт трябва да са разделени. Принципът на разделение на властите е едната част от монетата. Другата част от взаимодействието е в рамките на конституционните правомощия между отделните власти и така функционира всяка нормална държава. Няма как съдебната власт и прокуратурата да постигнат резултата борба с корупцията, на първо място, битовата престъпност, ако няма взаимодействие в рамките на закона с която и да е от другите власти."

С тези думи номинираният единствен кандидат за главен прокурор Иван Гешев постави под въпрос конституционния принцип на разделение на властите в интервю пред БНТ тази сутрин.

Той нарече лидера на "Да, България" Христо Иванов и "кръга около него" "част от българската номенклатура преди 1989 година", "специалисти по компромати и активни мероприятия". По адрес на Иванов заяви още, че "трябва да внимава", когато го нарича например "цацароподобен".

Ето как протече разговора (публикуваме го със съкращения, пълния запис може да изгледате чрез линка по-горе).

Христо Иванов Ви определи като "цацароподобен", каза, че "с Гешев като главен прокурор може да се затъжим по Цацаров", а вчера коментира, че ще сте още по-голям слуга на олигархията от Цацаров. Вашият отговор какъв е?

- Моят отговор е, че като нямаш разумни и сериозни аргументи, се опитваш да лепиш етикети и да използваш клишета. Аз нямам честта да познавам господин Христо Иванов. Казвали са ми, че когато беше министър на вътрешните работи, извинявайте - на правосъдието, единственият коментар по време на различни срещи, на които е присъствал премиерът Борисов, е бил: "Да, господин Борисов, точно така, господин Борисов". След като беше изгонен от този кабинет, явно той рязко е възмъжал и, типично по балкански, е променил поведението си. Това е често срещано по нашите ширини. Той трябва да внимава, когато употребява, така, не да внимава, а предвид това, което казах, по-внимателно да употребява тези термини. Иначе кръгът около него мога да определя като болшевишки по методи, защото те са специалисти по компромати, компроматна война, активни мероприятия. Казва, че са демократи по убеждение, въпреки че аз се съмнявам - те са част от българската номенклатура преди 1989 година, едва ли имаше много хора, които можеха да учат в Лондон. По-скоро става въпрос тук за интерес. Смешното е, че са меншевики по резултати.

Адв. Ина Лулчева казва, че след този избор пак ще изпаднем в ситуацията "кой го посочи, ти си го избра".

Вижте, това е пак в сферата на клишетата, но госпожа Лулчева нали не забравяме, че е адвокат на един от най-богатите български обвиняеми и подсъдими престъпници като лицето, което Вие наричате Брендо. Нейната работа е да защитава и да взима пари от хората, които защитава, независимо каква е истината. Спазването на принципа на обективната истина е задължение само на съда и прокуратурата. Моята работа е да арестувам, нейната работа е да ги спасява. Естествено е, че тя няма интерес от една работеща прокуратура. Става въпрос за интереси. А иначе представете си какво щеше да се изсипе върху мене, ако аз коментирам избора на шеф на адвокатурата.

Твърди се, че сте кандидатура на Цацаров, Борисов и Пеевски. Сега Вие сте заместник-главен прокурор и с господин Цацаров работите всеки ден, налага Ви се да работите с премиера, но какви отношения имате с депутата господин Пеевски?

Вижте, това са пак поредните болшевишки пропагандни клишета. Пеевски съм виждал веднъж в живота си, когато присъствах при снемане на обяснения преди 4, 5 години. На всички е ясно, че той е български депутат, тоест е част от законодателната власт. Като такъв комуникира с цялото Народно събрание, вероятно - и с цялата изпълнителна власт. Аз не виждам пречки съдебната власт да комуникира, в рамките на законовите си и конституционните си правомощия, открито, с който и да е представител на всяка една от другите власти.

А по отношение на господин Цацаров, да, това ще се изсипе сега като пропаганда - "протеже" и какво ли не още на Цацаров. Това, че той се подписа последен под номинацията едва ли има някакво значение. Аз не се срамувам да съм номиниран от член на прокурорската колегия, който безспорно е най-успешният главен прокурор до момента.

А по отношение на господин Борисов, не споделям виждането на, да ги наречем десните екстремисти, че законодателната, изпълнителната и съдебната власт трябва да са разделени. Принципът на разделение на властите е едната част от монетата. Другата част от взаимодействието е в рамките на конституционните правомощия между отделните власти и така функционира всяка нормална държава. Няма как съдебната власт и прокуратурата да постигнат резултата борба с корупцията, на първо място, битовата престъпност, ако няма взаимодействие в рамките на закона с която и да е от другите власти.

Нали не мислите, че всички акции, които се случиха в момента, са само и единствено плод на прокуратурата? Това е работа и на колегите от МВР, и на колегите от ДАНС, денонощна работа. Без тях това не може да се случи. Прокурорът иначе е добре платен деловодител всичко на всичко.

Какви приятели имате? Ще пострадат ли те от атаките срещу вас през следващите седмици и месеци?

Приятелският ми кръг е от 80-те години от блока, в който съм живял, от класа, в който съм учил средното си образование, съученици, дори жената на един от приятелите ми е наша съученичка. Бил съм приятел с тях и преди да стана прокурор, надявам се, живот и здраве, и след това. Естествено, че ще има някакъв аспект на... да пострадат, защото когато не могат да намерят нищо за тебе, обикновено се опитват да атакуват роднините ти, приятелите ти, семейството ти, но ние сме минали с тях през много неща, мисля, че ще минем и през това.

Законът изисква да представите концепция. Каква прокуратура виждате през следващите 7 години? Как трябва да се развива държавното обвинение?

Това е сериозен въпрос, който изисква много дълъг отговор. Накратко - искам прокуратура, която да е отворена към проблемите и болките на хората.

Има очаквания в колегията на Висшия съдебен съвет, че Вие ще предложите доста модерни виждания. Заместник сте обаче сега на господин Цацаров. Каква ще е приемствеността и какво искате да промените на всяка цена?

Не харесвам революциите и революционните подходи. Те са показали, че са неефективни дори в краткосрочен план. Факт е, че прокуратурата в момента е в най-добрата си кондиция от който и да е предишен мандат. Има много неща, които трябва да бъдат запазени и надградени. Не споделям виждането, че всичко трябва да започнем отначало. Добрите практики трябва да се запазят, да се надградят и да се промени това, което подлежи на промяна и има смисъл да бъде променено.

Специализираната прокуратура ли ще бъде ключовото звено? Борбата с корупцията е във фокуса на общественото внимание, така или иначе.

Специализираната прокуратура, в резултат на правомощията, които ѝ бяха предоставени от законодателя, в момента е обяснимо във фокуса на общественото внимание. Тя има правомощия в областта на организираната престъпност, корупцията по високите етажи, тероризма. Мисля, че се справя изключително добре и това не е моя оценка - това е оценка на Европейската комисия и на господин Тимерманс. Логично е да е във фокуса, тя всеки ден е в новините, резултатът от работата ѝ. От нея ще се очакват по-високи резултати в противодействие на корупцията по високите етажи. Благодарение на тази прокуратура и специализираните съдилища беше прекратено наблюдението върху сегмента организирана престъпност. И това беше направено с ограничен кадрови и материален ресурс, с цената на много лишения и трудности. И това е мотивът ми да продължа да участвам. А иначе смятам, че окръжните прокуратури трябва да бъдат по-динамични, да активизират работата си, включително и в медиен аспект. При тях има много важни дела от интерес за местните граждани и те трябва да им покажат, че се грижат за тях.

Част от взаимодействието между Вас и изпълнителната власт ли ще бъде развитието на този капацитет - и като сграда, и като брой прокурори? Там колегите Ви са претоварени и това не е тайна за никого.

Не може да участваш примерно със самолет от Втората световна война и да направиш маневра "Кобра". За да постигнеш резултати, които очаква обществото, трябват кадри, ресурс и законодателни промени. Един от приоритетите на прокуратурата трябва да бъде в посока развитие на специализираните прокуратури и не защото това е български експеримент. Няма да спра да повтарям, че това е поредната болшевишка лъжа и клише. Специализираните структури са модел, наложен в ЕС. Това е успешен модел и българският модел също е успешен и това е признато в докладите на Механизма за сътрудничество и проверка, признат е от Европейската комисия, признат е от представители на Европа. Не може да се отрече нещо, което съществува, колкото и старания да полагат господин Христо Иванов и кръгът около него - подсъдими, медии, сайтове и какво ли още не.

...

Миналата седмица мина под знака на хакерската атака в НАП. Какъв е този пробив? Какво показва? Прокуратурата до момента излиза само с едни съобщения кой е обвинен и каква е мярката му за неотклонение, но какъв е този пробив? Държавата и НАП конкретно носят ли някаква отговорност и каква? Или отговорността и престъплението може да се търси само в заподозрения за извършването му?

За да онагледя ситуацията, това е все едно пак прехвърляме отговорността от човека, който нарушава правилата към жертвата. Това е все едно да минавате през някаква неосветена улица, защото бързате или не се грижите за личната си безопасност, да Ви пребият или убият и да сте виновни Вие. Не, не сте виновни Вие, вие сте жертвата. Другият е извършителят. Тук се развива същата ситуация. Накратко: отначало разследването започна в насока лицето, за което знаете. В момента за нас е ясно, че този обвиняем е просто оръдие и маша. Разследването и основната версия, по която се работи, че фирмата, в която той работи, се занимава, ако мога така да се изразя, с нещо като киберрекет, с удряне на фирми - търговски дружества, държавни организации с цел нарушаване на тяхната компютърна информационна сигурност и, съответно, по-късно да бъдат привлечени като клиенти. Дали цялата фирма, дали части от нея или отделни нейни ръководители - това е водещата версия, по която се работи в момента. ...

В последните години се налага терминът кибертероризъм. Едно от определенията за него е когато с компютърни програми информационни системи хакваш или удряш бази данни - критична или некритична инфраструктура, за да постигнеш определени политически цели, да въздействаш върху обществото психически или върху нагласите на обществото. Това също е обект и е една от версиите на работа, много вероятна версия. Само погледнете как интересно съвпадна всичко с политическата реакция примерно на "Да, България". В рамките на дни беше поискана оставката не на шефа на НАП, а на министър Горанов. Дните в политическия живот представляват милисекунди по същество. Това е една координирана атака срещу държавата, както каза, мисля, Томислав Дончев. За мен това е безспорно. Да, въпрос е на доказване. Сега ще Ви кажа нещо конкретно - защо ги казвам тези неща? Тези хора, които излизат по телевизията, разчитат на това, че компютрите, които бяха иззети от това лице, са криптирани. Криптирани са с тежък софтуер за криптиране. Твърди се, че той може да бъде разкриптиран в рамките на десетилетие, и то при използване на съвременни суперкомпютри. Благодарение на работата на българските специалисти, за което им благодаря, и служители на съответните служби, единият служебен компютър беше отворен в рамките на 10 дена. Така че ние вече знаем, макар и една милионна част от това, което се съдържа в него, но то е потресаващо. Неслучайно хората от тази фирма, собствениците и представителите ѝ, не искаха да предоставят съответните ключове за отваряне на тези компютри и за разкриптиране. Ако ти не се притесняваш от нищо, ако си невинен, защо не предоставяш тази информация? Не я предоставят, защото знаят какво има вътре. А вътре има информация за нерегламентиран достъп върху 106 бази данни. 57 са само тези, които станаха известни на обществото. Затова казвам, че това е активно мероприятие. Просто предстои на части да бъде пускана другата база данни. Това, което се вижда вътре, е опит за хакване на сайтове и свързани с тях бази данни на застрахователни дружества, на търговски организации, на какво ли още не. Да, вероятно става въпрос за хакерство, но определено не е бяло. Защо казвам, че това е активно мероприятие и неслучайно използвах термина "кибертероризъм"? Само един от аспектите - извършено е търсене с ЕГН на министър-председателя в базата данни на НАП, на депутата Делян Пеевски, на главния прокурор, на евродепутата Радев и всичко това е съхранено в един файл, казва се "Търсене Бивол". Търсено е за какво ли още не, включително за хора от онкодиспансер в Бургас. Има потресаващ обем от данни, който още не сме прегледали. Затова твърдя, че тази фирма - водеща версия естествено е това и е въпрос на доказване - просто е съчетала основната си дейност, която вероятно е киберрекет, с политически интереси.

Да разбирам ли, че това момче - Кристиян Бойков - всъщност е изпълнител, който е работил под нечия диктовка и ще има още обвинения по това досъдебно производство?

Престоят още интересни развития в следващите дни. Безспорно е за нас, че той е само оръдие и маша за постигане на определени цели. Сигурен съм какво ще се случи, сигурен съм какво ще съберем. Някои неща знам, които вече са установени, така че... Не случайно шефът му седеше до него постоянно в една телевизия, да не би да се изпусне и да каже нещо повече. Това момче трябва да седне някъде на тъмно, да остане само с чувството си за самосъхранение, да осмисли постъпките си и да прецени какво ще направи - дали ще съдейства на закона, или ще понесе последствията от действията си.

А кой стои зад тази атака? Казвате, че има политически привкус.

Не мога да съм категоричен, но е безспорно, че тази атака съвпадна с активно преекспониране в определен кръг медии, свързани с подсъдимия Прокопиев, с Христо Иванов, някои ги наричат "протестърски медии", с активно присъствие по телевизиите, примерно на Атанас Атанасов, който е шеф на Националната служба за сигурност по времето на господин Костов, министър-председателят Костов, който активно разви фантастичната теория как, едва ли не, това е организирано от държавата. След това това се доразви със сериозни медийни участия на това момче, което някои наричат "бял хакер". Казах ви, определено това не е бял хакер. Това е категорично вече. И, естествено, под контрола на началника му. За мен целта тук е политическа и това е безспорно, но това е въпрос на доказване.

Фонд "Земеделие": това беше другата операция миналата седмица. Тя съвпадна с атаката срещу НАП. Какви връзки открихте там между ръководството на Фонда и бенефициенти като Миню Стайков?

Този въпрос вече се изговори много. Делото е на финала, предстои всеки момент, в рамките на разумен срок, да бъде внесено в съда. Този случай онагледява пропагандните клишета. Твърди се, че нищо не се случва в държавата. Някога да си спомняте да се е случвало това? Всичките директори, освен двама, трима, са в отпуск, един куп директори са обвиняеми, шефът на Фонда си подаде оставката. Ще припомня само още един случай - в резултат на действие спрямо организирана престъпна група в НАП уволниха 300 човека - цял сектор "Оперативен контрол". Най-сигурният начин да опровергаеш тези, които лъжат и пропагандират, че прокуратурата е империя на злото, е работата.

Какъв е резултатът от цялата тази акция? Само трима директори на дирекции във фонда ходят на работа. Но какъв е резултатът за онези хора, които по честен, нормален път търсят финансиране за своите проекти?

Резултатът, се надявам, е анализ на съответния принципал на ДФ "Земеделие" и надявам се, че резултатът от действията на прокуратурата е по-добро административно и честно обслужване на българските граждани.

Какво ще стане с делото "КТБ"? Ще продължите ли да се явявате в съдебната зала, както Ви гледаме досега и както го правихте, ако бъдете избран за главен прокурор, или тъмночервената прокурорска тога ще седи на закачалка?

Не съм човек, който бяга от отговорност. Това дело е и моя отговорност, както и на колегите, с които работихме заедно. Да спра да се явявам означава в някаква степен да ги предам и да прехвърля отговорността на тях. Това не е типично за мен. Отделно, председателят на Върховния касационен съд, на ВАС влизат в състави, явяват се по дела, не виждам защо един главен прокурор, евентуално, да не влиза по дела.

След излъчването на интервюто Христо Иванов публикува и коментар по повод казаното. Ето какво гласи той:

Интервюто на Гешев тази сутрин по БНТ ми припомни един политически закон, формулиран от великите братя Стругацки: "след Сивите, винаги идват Черните" (по Трудно быть богом). Националната Кошлукова телевизия ни представи следващите 7 години от нашия живот в концентриран вид. Въпреки че вероятно най-споменаваното име в това интервю беше моето, че бях замесен в сериозно престъпление без всякакви доказателства и фактически бях обявен за основен враг на "Империята на злото" (както Гешев сам нарече прокуратурата) - не това е важното, аз съм свикнал.

Докато гледах, си помислих, че има една една тъжна ирония. Вероятно пред телевизорите са били и Пеевски и Борисов, които са се радвали на своя нов "скъпо-платен деловодител" (по собствените му думи, с алюзия към ролевия модел Филчев), въоръжен с огромна репресивна власт и нула задръжки от нормативно, професионално-етично или поне образователно естество. Запитах се дали си дават сметка колко тънка граница ги дели от това да станат негови клиенти. И, че когато това неизбежно се случи, те ще разчитат на някой от "екстремистите" в демократичната общност или журналистите и адвокатите, които днес чухме да бъдат атакувани, да бранят правата им. Но и това не е най-важното.

Важното е, че ни беше показано новото нормално. Трябва всички да свикваме с гледката как сутрин по т.нар. национална телевизия (кандидат-)главният прокурор от Симеоново със спокойното безочие на бухалка в човешки вид ще гази всякакви стандарти на въздържане от политическо говорене, ще изостави дори преструвката на безпристрастие, ще подменя доказателствата в процеса с пропагандни опорки, ще политиканства, развъжда конспиративни теории, заплашва. И това ще може да се отнася до всеки, малък и голям, в политиката и в бизнеса или просто случайно на грешното място...

Ако не ви се гледа това интервю или не можете да си го представите разтеглено до седем години от гражданската си съдба - можете да прочетете една друга велика книга на Стругацки "Град обреченный", там всичко е описано.

И не, не става дума за фантастика от съветския период. Става дума за нашия живот в уж европейска България, ако го допуснем...

Източник: offnews.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта (2)

Последни новини