Японски съд забрани на Google да предлага думи в търсачката си

Най-използваната интернет търсачка Google е получила заповед от японски съдия да изключи част от своята функция "autocomplete", която допълва въведени от потребителите думи при търсене, съобщава Би Би Си. Съдебното решение се основава на получени оплаквания за нарушаване на личната неприкосновеност.

Неназован мъж е завел дело срещу интернет корпорацията тъй като е открил, че въвеждането на името му в търсачката го свързва с престъпления, които не е извършил. Вследствие репутацията на мъжа е пострадала и той изпитва затруднения да си намери работа, твърди неговият адвокат.

Засега Google не са се съобразили със съдебното разпореждане, тъй като компанията е базирана в САЩ и не е подвластна на японските закони. От корпорацията обаче уточняват, че разглеждат искането.

Според адвоката на ищеца, изписването на името на клиента му в търсачката погрешно го асоциира с престъпления, извършени от друг човек със същото име. Според иска функцията autocomplete е проблематична, тъй като може да насочи потребителите към подвеждаща или невярна информация.

"Показването на такива предложения при търсене представлява клевета и нарушаване на личната неприкосновеност на отделни хора или малки предприятия", казва адвокатът пред японската новинарска агенция Kyodo. От Google обаче контрират, че предложенията се съставят механично от компютри, а не от хора, следователно правата на потребителите не се нарушават.

Това не е първият случай, в който допълването на заявки за търсене създава проблеми за Google. През декември 2010 г. компанията промени алгоритъма на функцията, за да не бъдат предлагани термини, свързани с интернет пиратството.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини