Ето защо Чехия няма никакви планове да влиза в еврозоната

Еврозоната включва 17 страни: Австрия, Белгия, Германия, Гърция, Естония, Ирландия, Испания, Италия, Кипър, Люксембург, Малта, Нидерландия, Португалия, Словакия, Словения, Финландия, Франция. wikipedia.org

Президентът на Чехия Вацлав Клаус: Трябва да спре централизацията, хармонизацията, стандартизацията на европейския континент и да започне отново децентрализирането, дерегулирането и десубсидирането на обществото и икономиката.

Вацлав Клаус, който беше на работно посещение у нас, подчерта в лекцията си пред софийската общественост, че според него случващата се в момента криза в еврозоната е последица от една парична единица, от един обменен курс и един лихвен процент за страни, които имат много различни икономически параметри. Затова и Чехия няма никакви планове да влиза в еврозоната.  

Според Клаус излизането от европейската криза изисква фундаментални системни промени - значителна трансформация на европейската икономическа и социална система и реструктурирането на формата на европейската интеграция. Трябва да спре централизацията, хармонизацията, стандартизацията на европейския континент и да започне отново децентрализирането, дерегулирането и десубсидирането на обществото и икономиката.  Трябва  да се спре "пълзящото", но все по-засилващо се "зелено законодателство" и не трябва да се позволява на "зелените" да "превземат" икономиката под знамето на погрешни идеи като доктрината за глобалното затопляне.

Клаус представи в София българските издания на своите книги "Европейска интеграция без илюзии" и "Къде започва утре?".  Българския президент Росен Плевнелиев присъства на представянето, както и президентите Георги Първанов и Желю Желев, дипломати, бизнес лидери, учени, неправителствени организации. В събитието, организирано от Атлантическия клуб в България и ръководено от посланик Здравко Попов, взеха участие сдружения и фондации от Коалиция за устойчиво развитие. От Коалиция за устойчиво развитие предоставиха   интересните акценти от лекцията на чешкия президент в специално прессъобщение.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини