Хакерите са заплашени от 2 г. затвор според ново предложение на ЕС

Физически лица, обвинени в широк кръг от хакерски престъпления в ЕС, ще бъдат заплашени от минимум 2 г. затвор във всяка от 27-те страни членки, ако бъде прието новото предложение на влиятелен комитет към Европейския парламент.

Комитетът за граждански свободи гласува с 50 гласа „За", един „Против" и двама въздържали се за приемането на хармонизация на анти хакерските закони на ЕС, което ще засегне и онези, за които се докаже, че притежават или разпространяват инструменти, ползвани за атаки.

Въпреки че е на етап проект, предложението на комитета налага присъди от поне 5 г. на онези, за които се докаже, че са виновни за разрушителни услуги чрез широкомащабни атаки, ползващи бот мрежи, DDoS или ако са настъпили финансови загуби, което е ясно предупреждение срещу „хактивизма" тип „Анонимните".

„Трябва да се справяме със сериозни криминални атаки, някои от които се провеждат от престъпни организации", заяви немският евродепутат и докладчик на комисията Моника Холмайер.

„Финансовите щети, причинени на компании, частни лица и обществото, са на стойност милиарди всяка година. Нима автомобилопроизводител може да пусне на пазара кола без предпазни колани. И ако това се случи, компанията ще бъде държана отговорна за всяка щета. Тези правила трябва да се приложат и във виртуалния свят", добави тя.

Предложенията покриват криминално хакване, инструменти за кибератаки, популярни сред хактивистите, превземането на лични акаунти за извършване на престъпления, както и онези, за които се докаже, че извършват индустриален шпионаж.

Редица страни от ЕС, включително Великобритания, вече имат действащи подобни законови постановки за присъда за хакерство, но ЕС иска да хармонизира тези закони до един минимален стандарт за всички страни.

„Стандартизирането на състава за пробив на данни или хакване и хармонизирането на наказанията е предупреждение към кибер атакуващите. Хакерите вече няма да могат да разчитат на слабо международно сътрудничество, за да избегнат съдебна отговорност", коментира Андрю Милър, СЕО на компанията за защита Corero Network Security.

Той обаче изрази известно безпокойство относно дефинирането на хакерските инструменти, използвано в предложенията.

„В опит да се борят с кибератаките изследователите на сигурността и етичните хакери непрекъснато търсят подобни (хакерски) инструменти, за да демонстрират слабостите в мрежата на организацията, и като средство за реверсивни инженерни решения за борба с хакванията. Фокусът трябва да е върху престъпленията, извършени с хакерски инструменти, вместо върху самите инструменти", казва той.

Комитетът за граждански свободи се надява да постигне споразумение между политическите партии в Европарламента през това лято.

Източник: computerworld

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини