Уникален гигантски Левски проектират в пълна тайна

Левски от стомана и бетон ще бъде издигнат в огромни размери, за да се вижда чак до Одрин и Орестиада.

Левски с гигантски размери ще бъде издигнат край главен път Е80, на територията на община Свиленград. Проектът за кухата статуя предвижда в краката на монумента да бъдат инсталирани ресторант и асансьори

Организацията „Аз обичам България”, замисля мистериозния проект като своеобразна изненада и споделя малки подробности, които говорят за впечатляващата идея:

„Решихме да не казваме на никого какво се прави. Сега събираме пари, но държим в тайна това, което предвиждаме. Насочили сме се предимно към богати емигранти в чужбина, но ще се свържем и с българи, които не са напуснали Родината”, твърдят още от сдружението.

Очаква се статуята да се радва на наистина огромен интерес, защото целят трафик на туристически автобуси, камиони и леки автомобили, които пътуват от и за Азия ще се движат само на 36 метра от модерен комплекс, който ще бъде създаден само от патриотични подбуди.

Инженер е направил специални замервания, от които се установило, че при хубаво време гигантския Левски може да бъде видян чак от живеещите в Одрин, разкри любопитната подробност Велко Велев, един от организаторите на проекта.

Статуята на Левски ще бъде наистина със страховити размери – височината на знамето се предвижда да бъде 142 метра, основното тяло – 113 метра, а платформата й – 12 метра. Материалите, които ще се използват за изграждането са стомана и бетона, а под основната част – в земята – ще бъдат вградени още 25 метра от цялата конструкция.

Статуята ще бъде атрактивна не само за външно наблюдение и снимка, а предлага и изненади отвътре. Ще се оборудват ресторанти, информационен център и интерактивен музей, свързан с цялостната дейност на Апостола, а в знамето на Левски ще се монтират два ултра панорамни асансьора, които ще дадат възможност на ентусиасти и любители на силните усещания да видят цяла Тракия – от Свиленград до Одрин и Орестиада.

Целта на гигантската статуя не е да се провокира конфликт с Турция и Гърция, а да напомни за „Мечтая за чиста и свята република, в която и българи, и турци, арменци и гърци ще живеят равни пред законите”, какъвто беше Големият идеал на Левски.

Източник: razkritia.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини