Пясъчен дъжд от Сахара боядиса Смолян

Наситен в кафяво дъжд изкаля пътища и автомобили в Смолян, след снощния порой. Автомобилите и сградите се оказаха покрити с плътен слой от фини прахови частици. Тази сутрин областният град осъмна оцветен в кафяво, а пред автомивките в града се извиха опашки от окаляни коли. Пешеходците, отиващи на работа, също се оказаха с „боядисани” връхни дрехи.

Феноменът е предизвикан от циклон, довял пясък от пустинята Сахара и не е необичайно явление за Родопите. Явлението се появявя на пролет през последните няколко години, като изненада смолянчани и с жълт сняг преди време.

Метеорологът от измервателната станцията на връх Рожен Минчо Хаджиев потвърди, че дъждът паднал над Смолян и района, е  примесен с пясък от пустинята.

Причината за явлението е силен вятър в Северна Африка, който завихрил и вдигнал в атмосферата огромни талази от пясъците на Сахара, а ветровете  довели песъчинките над  Родопите. Падналия дъжд пък, свалил прашните частиците на земята, обяснява още Хаджиев.

По думите му няма опасност за здравето на хората. Атмосферата на Смолян все още е запрашена , като пустинния прах се наблюдава като мъгла.

Пясъчният дъжд обаче отвори работа на фирмата по чистотата в града и най-вероятно след  спиране на валежите екипите на „Титан Клинър” ще мият улиците и площадите отново.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини