Мрежата забръмча заради злокобни очаквания за CISPA

ACTA, SOPA, PIPA, сега CISPA. Ще гласуват ли за поредния проект, ограничаващ свободата в интернет американските законодатели? Или ще го сполети съдбата на предишните. Лавинообразно нараства броят на публикациите по темата през последното денонощие.

„CISPA скоро ще стане закон. Тогава можете да целунете за сбогом защитата на личните си данни.”

"Край на личната неприкосновеност в интернет"

"Милитаризирано киберпространство"

Може ли всичко това да се случи? Донякъде то вече се случва. Например, (подчератавам, това е само един пример как изглеждат нещата, ако леко променим гледната точка) потребителите дават на facebook доброволно информация за всичко – датата на раждане, роднинските си връзки, всичките си връзки, родно място, текущо местонахождение, интереси, вкусове, предпочитания, мобилен номер. Сега за експеримента само: Каква по-точно информация би била необходима на един профайлър, за да си свърши работата? Фейса вече любезно ти е предоставил възможност сам да си направиш досието. Не си давал тази информация на органите на реда и няма причини те да ти я искат. В момента личнaта ти неприкосновеност е защитена, поне според условията за ползване на социалната мрежа. Толкова си спокоен, че влизаш през смартфона си без да мислиш, че това дава още информация къде си, защото това си е между тебе и facebook. Е, когато и ако CISPA стане закон, твоето досие, доброволно попълнено от теб, ще може да бъде предоставено на ... неясно кого, всякакви държавни служители, носители на права. Няма и да знаеш, ако е това се случи.

Не става дума за параноя или шпиономания. Съвсем реална е заплахата. С такова впечатление остава човек като прочете някой от роящите се тревожни материали по темата в интернет. Посдлушване, цензура, заплаха за неприкосновеността на личното киберпространство – предупрежденията идват от всевъзможни източници, при това доста авторитетни. „Защитниците на личната информация срещу Правителството:  Защо CISPA ще се превърне в закон” е само едно от заглавията, упрекващи facebook и Google за подкрепата им за CISPA (Linux Today, Data Motion и др.) Има няколко он-лайн подписки срещу проектозакона. Организирана е “Stop Cyber Spying Week” – Седмица срещу киберследенето (до 23 април), в която се включват различни организации. Приканват се гражданите да изпращат писма на техните предствители в Конгреса да гласуват срещу CISPA и да предотвратят домогванията на държавните агенции до личната он-лайн информация и комуникации. (http://www.rlc.org/2012/04/19/protect-online-privacy-stop-cispa/, http://www.infowars.com/red-alert-draconian-cispa-bill-picking-up-sponsors-ahead-of-vote-next-week/).

The Guardian прави серия от публикации „Битката за интернет”, проследявайки темата. Ще «цивилизоват» ли интернет? IP войни. И т.н. http://www.guardian.co.uk/technology/series/battle-for-the-internet

От различни страни идват предупреждения, че скоро интернет няма да бъде такъв какъвто го познаваме.  Що се отнася до CISPA, скоро ще разберем. Всички сме наясно, че това не е първият път, когато американските закони повлияват на събития в други части на земното кълбо. Във всеки случай канадците са наясно със задаващата се възможност CISPA да наруши канадските граждански свободи: http://www.huffingtonpost.ca/2012/04/19/stop-cyber-spying-week_n_1437915.html#s698484&title=Back_Door_Access. Трябва да се внимава кой има достъп до задния вход, припомнят критиците на проектозакона в Канада.

Мира Захариева

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини