Забраната на тютюнопушенето била дискриминация

Пълната забрана на тютюнопушенето ще доведе до същото, до което доведе забрана на алкохола в САЩ през 30-те години на миналия век – пиеше се повече, отколкото когато беше разрешено. Това е нормална човешка реакция. Това каза проф. Милан Миланов, председател на Столичната лекарска колегия, в предаването на Нова българска телевизия „Забранено за лъжата”.

Според него забраната е тежка дискриминация, наподобяваща сегрегацията на негрите в Америка. Той смята, че проблемът за тютюнопушенето е първо личен, след това медицински и накрая социален. В България, обаче, той става първо обществен. „Това засяга както мен, пушача, така и вас, непушача”.

Според Миланов тази забрана е израз на психологическа преса, която казва на хората как да живеят.

Журналистът Велислава Дърева каза в същото предаване, че забраната за тютюнопушенето е „поход на лицемерието”. Тя смята, че ако наистина се мисли за здравето на хората, трябва да се обърне внимание на факта, че в България се произвежда тютюн с цел печалба, произвеждат се цигари и се търгува с тях. „На всичкото отгоре ще ни глобяват по 500 или по 1000 лв. не с цел моето здраве, а с цел печалба”. Тя е категорична, че в случая става въпрос за дискриминация и законът ще бъде отнесен към Комисията за защита от дискриминация.

Журналистът изрази мнение, че темата „за” и „против” се повдига, за да се отклони общественото внимание от значимите проблеми в страната.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини