Наплив за езда в родопските селца и СПА в Златоград за майските празници

Българите масово избират за пролетните празници родопските къщи и вили в малките села по поречието на река Арда. Една от най-атрактивните дестинации и този сезон е Златоград, където хотелите вече са пълни, но все още има места за нощувка в частните къщи в града.

Гостите предпочитат малките градове и селцата заради уникалната природа на планината, разнообразните атракции и родопската кухня, гарнирана с гайди и песни, и хора. Конният туризъм също е на почит, а за най-запалените по силните преживявания са пещерите и екстремните съоръжения.

Въпреки кризата селските къщи за гости и семейни хотелчета в селата по поречието на река Арда вече са резервирани. Цените на нощувките варират от 10лв. до 18 лв. в кокетните селски къщи в селата Арда , Могилица и Смилян, които са снабдени с всички удобства, до 30 лв. за нощ в хотелите, изникнали през последната година –две. Преимуществото на малките селски къщи за гости е, че домакините предлагат истинска родопска кухня и изпълняват и най-засуканите желания на гостите. Често закуската е току що изпечени мекици със сладко от екологично чисти плодове, собствено производство.

Най-търсени са разходките на кон до извора на река Арда и други живописни природни обекти, а често към ездата се предлагат и куп екстри. По желание на гостите се поръчва и „зелен обяд” направо в планината, където родопските специалитети са истинско изкушение дори и полети само с бистра изворна вода.

На много места по екопътеките и маршрутите за конна езда има изградени барбекюта, беседки и места за отдих, където похапването сред чистия въздух е повече от удоволствие. Освен традиционния пататник за около 20-тина лева за цяла тава или родопски качамак, туристите търсят прясната балканска пъстърва  на скара или картофени деликатеси на жар.

Често докато похапват на поляната туристите са изненадани от гайдари, които омайват с автентични изпълнения на родопските песни.

Наплив от туристи има и към пещерите в района, както и мераклии да си вдигнат адреналина на екстремните съоръжения, които са повече от забавление. Водната пещера „Голубовица” е истинско предизвикателство дори и за тренираните пещерняци-пътуването е 20 лв. на човек в група минимум от 4 души, а след нея атракцията „Алпийски тролей” е безплатна. Срещу 10лв. на човек пък е забавлението за любителите на адреналина по пътя „Виа Ферата”.

Цените за различните туристически маршрути в района на Арденското корито са между 23лв. и 36лв. за група според тежестта на прехода, но с предварителна заявка от поне един ден. За велопреходите по пресечени планински местности цената е около 66лв. на човек, но включва двудневна екскурзия с множество обекти и съоръжения за забавление и спорт, както и спане на открито в планината.

Не само в дните около майските празници, Златоград е препълнен от гости от страната и чужбина. Старинният възрожденски град и сега е засипан от заявки за почивните дни.

Сега обаче гостите ще се възползват и от  открития в средата на април модерен СПА-център “Александър” – който е част от най-новия обект на Етнографски ареален комплекс в Златоград. СПА - центърт разполага с вътрешен басейн и зони за релакс, парна баня, финландска сауна, ледено ведро, турска баня “Хамам”, хидромасажни вани с минерална вода и тангентор.

На фона на нежна музика, приглушено осветление и екзотични аромати, гостите могат да се насладят на пълна гама от СПА терапии за тяло и лице, масажи, “Хамам” ритуали, както и козметични процедури, всички с естествено топла минерална вода , докарана от гръцките термални извори от другата страна на границата. 

Цените в СПА комплекса са повече от достъпни- от 6лв.за Финландска сауна до 35 лв. за романтичено джакузи за двама с куп други екстри. На същата цена са и масажите „Златен блясък”, Аромотерапия за цялото тяло и Шоколадова антистрес програма. Най-скъпите услуги са по 45лв. за СПА ритуал „Бразилски билки”, Отслабваща терапия и процедурите за лице и тяло със специални подхранващи и хидратиращи продукти, които са по 48лв.

Цените на  нощувката в хотелите на Етнографския ареален комплекс в Златоград варират от 26лв. на човек в двойна стая до 38лв. в самостоятелна стая, като в цената е включена и закуската. Места за нощувка обаче за празниците почти няма, обясниха домакините от комплекса.

Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини