БСП - Смолян подкрепят протеста на колектива на планетариума в Смолян

Общинските съветници от БСП - Смолян  застават зад протеста на колектива на  планетариума в гарда, който вече месец негодува срещу  назначаването на новия директор Яна Бечева.На пресконференция ръководителят на групата съветници от БСП - Смолян адвокат Милко Гавазов , Рабие  Кьосева, инж . Атанас Устабашиев , Димитър Кръстанов  и Радой  Краев, обвиниха кмета на община Смолян Николай Мелемов  и политическия му кабинет в саботаж, тъй като умишлено крият документите от проведения преди месец конкурс за директор на планетариума .

Гавазов  съобщи, че за вчера е било насрочено второ заседание на общинските комисии по образование и законност, които са искали да проверят допустимостта и законността на документите и конкурса, с които Бечева  е избрана за директор на звездната институция. За това молба е депозирала и ексдиректорката Христина Калайджиева. След закъснение от 40 минути зам .-кметът на общината Марин Захариев е казал на 10-те общински съветници, че документите представляват класифицирана информация и са секретни.

“За нас това е саботаж, тъй като ръководството  на общината не оказва законното право да съдейства на общинските съветници”, заяви Гавазов. По думите му скандалът с планетариума  става национален проблем, подкрепян от стотици хора и представители на научните среди, включително Института  по астрономия към БАН .

Съветниците на Левицата призоваха кмета на общината да вземе решение и да въведе нужния контрол, както и да отговаря на питанията на опозицията. Гавазов  поиска още Мелемов  да даде отговор какви мерки ще вземе, за да се нормализира работата на планетариума , както и кога ще бъде отстранена директорката Яна Бечева.

Още повече, че се е доказало, че програмата на Бечева за управление на институцията е преписана от селскостопанското училище в Първомай, което означава, че  тя е спечелила поста  със злоупотреба, коментира юристът от БСП и попита дали  ще има санкции за служители на общината, които са указали натиск и заплахи над служителите на планетариума, несъгласни с назначението. Съветниците на БСП  бяха категорични, че заради въпросните злоупотреби Бечева  трябва да се отстрани  от поста и да се назначи нов конкурс.

Съветничката Рабие  Кьосева информира, че за един месец е отчетена загуба от 8 000лв., при условие че институцията е на самоиздръжка и годишно отчита на общината печалба от 15-20хил.лв .

Протестът на астрономите подкрепи и доц . д- р Никола Колев- председател на Съюза  на учените в Смолян и доайен на астрономите в България. Той посочи, че след София, Смолян е на второ място в страната по брой на астрономи и е недопустимо за директор  да се назначи човек от друга сфера. Той коментира още, че звездната институция   в Смолян е най-известната в страната, макар че работят още 4.

Тя е важна за туристическият имидж на Смолян, който обаче се руши заради скандала със “смолянската  калинка”, коментира доц.Колев и даде висока оценка за програмата и работата на досегашния директор Христина Калайджиева. Според него кметът  на общината силово и по незнайно какви причини поддържа Бечева,  и ще е много жалко ако ГЕРБ допусне тази уникална институция да се разсипе. Той изрази съжаление  от факта, че вместо новата управа да се вслуша в гласа на учените, работи на инат. Представителите на БСП  се обявиха против всякакви опити планетариумът  да се даде на частна фирма и заподозряха, че бавенето и мълчанието около Бечева, е за да може тя да напише нова програма.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини