Дянков глоби кмет за дълговете на общината

Община Кюстендил е абсолютен рекордьор по нарушаване на Закона за държавния бюджет, каза вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков.  Той съобщи, че до края на май Министерството на финансите ще представи анализ на финансовото състояние на всички общини в България, който ще бъде подложен на обществен дебат, предаде БТА.

В бюджета за 2013 година, за общините, които са най- финансово ефективни, ще има отделени допълнително средства - главно за капиталови и социални разходи. За другите, които са финансово най-неефективни, ще има автоматичен механизъм, чрез който те няма да могат да кандидатстват за допълнителни средства от държавния бюджет за обекти, поясни Симеон Дянков.

В закона изрично се казва какъв е лимитът на общинския дълг спрямо собствените приходи и изравнителните субсидии на всяка община. При наличието на определена тежест общински дълг, общината с времето ще стигне до много тежко финансово състояние, допълни вицепремиерът.

Той посочи, че в страната общините, които са нарушили Закона за държавния бюджет и са си позволили дългови плащания над 15-те процента, предвидени в закона, са 14, сред които община Кюстендил е на първо място.

Дянков допълни, че Министерството на финансите е издало акт на кмета на общината Петър Паунов за това нарушение и посочи, че заемите в Кюстендил са близо 21 млн. лв., което като процент от собствените приходи и общата изравнителна субсидия е 211 процента. Това е три пъти повече от втората финансово "най-лоша" община - Балчик, каза Дянков.

Той припомни, че Законът за държавния бюджет не позволява отпускането на никакви допълнителни финанси от държавата, при положение че самият закон вече е нарушен. Тези общини няма да могат да изпълняват и европейските си проекти, защото при тях има съфинансиране от държавата между 3 и 20 процента. Така реално една част от европейските проекти няма да могат да се осъществят, отбеляза вицепремиерът.

Преместването на администрацията на министерства или агенции ще има добър ефект и няма да струва скъпо, каза в Кюстендил министър Симеон Дянков. Той посочи, че в следващите дни ще се разбере повече за този план. Макар че в София той не се харесва много, надявам се в страната да срещне по-голяма приемственост, каза още Дянков и посочи, че и в Кюстендил има възможност да влезе агенция, но "трябва да се мисли по-сериозно, не например за преместването на външно министерство", както поискаха депутати от региона, допълни Дянков. Той уточни, че първият етап предвижда идеята да се направи пилотно и да се види, че това е възможно, ще има добър ефект и няма да струва много.

По-рано  вицепремиерът Симеон Дянков съобщи, че ще има няколко вълни на преместване на структури, като първата ще бъде в рамките на настоящия мандат на правителството, а останалите - след това, тъй като ГЕРБ имат намерение да управляват дълго.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини