Майски сняг покри високите части на Родопите

Високите части на планината над Смолян осъмнаха побелели от сняг. Нова 5-сантиметрова покривка от сняг  покри планинските върхове след силната буря с гръмотевици, вилняла през нощта срещу вторник.

Най-високият родопски връх – Перелик е побелял, като снегът там е най-много- почти 8-10см.  Побелели, като в началото на зимата са и връх „Снежанка" в Пампорово и „Мечи чал" над Чепеларе.

 Заради новия сняг във вторник сутринта бяха измерени рекордно ниски температури, характерни за март. Около 05.00 часа, температурата на 1700 м надморска височина е била едва 1,2 градуса над нулата.

В цялата родопска област паднаха обилни дъждове, като  най-много дъжд около 40 литра на квадратен метър, се изсипа в района на Смолян и селата Мугла и Триград.

По над 30 л. на квадрат са измерени в Чепеларе, Златоград, Девин, а реките в региона също са повишили нивата си. Постоянно се следят нивата на реките и язовирите в област Смолян, тъй като през последните дни вали ежедневно.

Заради мъглите и мрачното време в цялата област имаше намалена видимостта, а от КАТ предупреждават, че по всички планински пътища има опасност от падащи камъни и свличане на земни маси.

Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини